KIŞA HAZIRLIK
Ben çalışırken,yani sabah 08.00 akşam 20.00 kadar çalışırken, köle durumlarını hayat diye yaşarken tabi zaman kısıtlı hangi hazır gıdayı tüketsek de akşam yemeğini geçiştirsek diye düşünürken,bazı tanıdıklar yaz domateslerinden kışın yemek için hemde kasayla buzdolaplarına atarken bendeniz burun kıvırırdım! Ay hiç uğraşamam parasıyla değilmi gider marketten en alasını alır yemeklere koyarım diye ahkam keserdim.Gerçi şunuda belirtmeden geçemeyeceğim o zamanlar bu kadar hormonlu,bu kadar katkı maddeli yiyecek de yoktu.
Neyse günler günleri kovaladı zamanla hormondu,katkı maddesiydi bunun gibi laflar çok dolaşmaya başladı.Tabi benim çocuğumda büyüdü zaman açısından da rahatladım boş vakit de var hangi sebzeyi nasıl dondururum da kışın misss gibi yaz sebzesini mideye indiririm,evdekileri nasıl daha sağlıklı beslerim gibi şeyler kafamda dolaşmaya başladı.Bir iki araştırma sonucunda nasıl yapılır,ne yapılır öğrendim.Geliştirme saafhasında da bir iki sebze yapıldı ,denendi ,yenildi ve artık kışın tüketilecek sebzeler göze kestirildi ve çalışmalara başlandı
Velhasılkelam bendeniz kendime kışlık hazırlık tarihimi 30.Ağustos olarak koydum.Çok az önce, çok az sonra kışlık yapmaya başlarım.
Bu seneki hazırlık, domatesleri kışlık kullanım için kavonozlara doldurmayla başladı.
Bendeniz yakınımdaki manavdan bir kasa domates sipariş etmekle başladım işe.Bu sene yumurta tabir edilen domateslerden aldım.Çünkü bu domatesler daha etli ve daha yoğun oluyor kavaonozlarda.Tabi yemeklerede ona göre lezzet ve renk veriyor.Önemli bir not ben kabuğuyla beraber pişiriyorum.Her yerde vitaminin kabukta olduğu yazılıyor,söyleniyor.Tercih etmeyen kabuğunu soysun .Yapılışı gayet basit,ancak önce malzemeleri yazayım,
Malzeme
------------
1 kasa yumurta domates (21 kg geldi benim domatesler)
Tuz
Zeytinyağı
Kışlık Domates yapılışı`
------------------------------
-Domatesler çok güzel ovarak tek tek yıkanacak.
-İkiye ayırarak rondodan kabuğuyla(tercih etmeyen kabuğunu soysun) beraber geçirilecek
-Rondodan geçirilen domatesler tencereye konacak
-Tuz ve yağ göz kararı atılacak
-En çok yarım saat pişirilecek
-Sıcak sıcak kavanoza konacak,kapak kapatılacak ve hemen ters çevrilecek.
-Kavanozlar tamamen sğuyunca serin bir yerde(ben buzdolabına koyuyorum)saklanacak.
Domateslerden başka Kırmızı kalın biberlerdende(kapya biber diyolar) aynı usulde yaparak kavanozlara koyup saklıyorum.Kışın yemeklere bir kaşık ilave ediyorum mmmmmhh tadındana doyulmaz.Biberlerin yapılışınıda yazayım.,
Malzeme
------------------
5 kg.kırmızı kapya biber
tuz
zeytinyağı
Kışlık Kapya Biber Yapılışı
---------------------------------------
-Biberler tek tek güzelce yıkanacak
-İçindeki tohumlar temizlenecek
-Biberler çiğden rondoya atılacak güzelce rondoda çekilecek.(kabukları bizim ev ahalisini rahatsız etmez eğer kabuk sevmem rahatsız olurum derseniz biberleri közleyip kabuğunu soyup,rondodan öyle geçirin)
-Rondodan geirdikten sonra tencereye koyup tuz ve yağ koyup pişirin
-Sıcak sıcak kavanozlara doldurup ters çevirin
-iyice soğuyunca serin bir yere kaldırın.
Görüldüğü gibi bir hazırlık ,bir hazırlık bizim evde kışın yenecek sebzeler konusunda.Aslında sadece amacım yazın olan sebzelerin kışında daha taze tüketebilmek.Kışın da bu sebzelerden var ama tadları yazın olduğu gibi lezzetli değil.Sera olan sebzelerde daha çok hormon kullanıldığı,bazı tarım ilaçlarının kullanıldığını hep okuyoruz,izliyoruz.Yapabildiğim kadar sağlıklı beslenebilmek.Bu arada bu sene ilk defa yaptığım bir sosuda paylaşacağım.Domatesli patlıcanlı sos ,işin içine patlıcan girdimi dayanamam.Kızım yapalım dedi,yardımda etti beraber bu sosu yaptık.
Domatesli Patlıcan Sos
------------------------------
Malzeme:
4 kg.bostan patlıcan
2 kg.domates
1 kg.tatlı sivri biber
Tuz,Zeytinyağı
Yapılışı:
-Patlıcanlar közlenecek(mangalda yaptık biz)ayıklanacak
-Domatesler güzelce tek tek yıkanacak.Ufak ufak doğranacak
-Biberler tek tek yıkanacak.Yarım parmak şeklinde doğranacak.
-Biberler yağda az ,,yanmadan pişirilecek
-Domatesler bibere ilave edilecek
-Patlıcanlar doğranacak ve domates,bibere ilave edilecek.
-Tuzu ilave edilecek
-Sıcak sıcak kavonozlara konacak ve ters çevrilecek.
-Tamamen soğuyunca serin bir yerde saklanacak.
Ben bazı sebzeleride dondurucuya kaldırıyorum .Bunların arasında taze fasulye,bamya,barbunya,bezelye de var.Taze fasulyede bir iki senedir kaldırıyorum.Bu sebzede biraz özen isteyen bir sebze .Bir iki işlemden geçirerek kaldırıyorum.Bu sene 2 kg. taze fasulye dondurucuya koydum.
Kışlık Taze Fasulye
---------------------------
-2 kg taze fasulye ayıklayıp yıkayın.
-9-10 tane iri domates ufak ufak doğrayın.
-Önce domatesi tencerede az pişirin.
-Ayıklanmış taze fasulyeyi domatesle 15-20 dk pişirin.,
-Taze fasulyelerin rengi dönünce ocağı kapatın.
-Soğuyunca buzdolabı poşetlerine bölüştürüp,dondurucuya kaldırın.
Bu şekilde taze fasulyelerde hiç bir koku olmuyor,çünkü genelde fasulyede sorun koku oluyor.Kışın az soğan ve et koyup doğruca pişiriyorum.
Barbunya ve bezelye gibi sebzeleride direkt ayıklayıp,buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya kaldırıyorum.Bamya da bir takım işlemlerden geçerek kaldırdığım bir sebze.
Kışlık Bamya :
-------------------
-Bamyalar ayıklanır ve yıkanır
-Tencereye su konur iiçine limon sıkılır ve kaynamaya bırakılır
-Kaynayan suya bamyalar atılır
-Rengi dönene kadar bamyalar kaynatılır
-Başka bir tarafta domates rendelenir.
-Rengi değişen bamyalar süzgece alınır,iyice süzülmesi ve soğuması beklenir,
-İyice soğuyunca pişireceğiniz kadar bamya ve çiğden domatesi buzdolabı poşetine koyup dondurucuya kaldırın.
Benden bu kadar ,Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin,daha doğrusu yemek nasip etsin diyerek kaldırdık kışlıklarımızı.Zamanımız ölçüsünde gücümüz kuvvetimiz orantısında bunları yaparak kaldırıyoruz.Kış aylarındada çıkarıp kış sebzelerinin yanısıra çeşit olarak sofralarımızda ev ahalisine veya misafirlerimize ikram edip mutlu olalım.Hayırlı kışlar olsun,sağlıkla mutlulukla yiyelim.
Neyse günler günleri kovaladı zamanla hormondu,katkı maddesiydi bunun gibi laflar çok dolaşmaya başladı.Tabi benim çocuğumda büyüdü zaman açısından da rahatladım boş vakit de var hangi sebzeyi nasıl dondururum da kışın misss gibi yaz sebzesini mideye indiririm,evdekileri nasıl daha sağlıklı beslerim gibi şeyler kafamda dolaşmaya başladı.Bir iki araştırma sonucunda nasıl yapılır,ne yapılır öğrendim.Geliştirme saafhasında da bir iki sebze yapıldı ,denendi ,yenildi ve artık kışın tüketilecek sebzeler göze kestirildi ve çalışmalara başlandı
Bu seneki hazırlık, domatesleri kışlık kullanım için kavonozlara doldurmayla başladı.
Malzeme
------------
1 kasa yumurta domates (21 kg geldi benim domatesler)
Tuz
Zeytinyağı
Kışlık Domates yapılışı`
------------------------------
-Domatesler çok güzel ovarak tek tek yıkanacak.
-İkiye ayırarak rondodan kabuğuyla(tercih etmeyen kabuğunu soysun) beraber geçirilecek
-Rondodan geçirilen domatesler tencereye konacak
-Tuz ve yağ göz kararı atılacak
-En çok yarım saat pişirilecek
-Sıcak sıcak kavanoza konacak,kapak kapatılacak ve hemen ters çevrilecek.
-Kavanozlar tamamen sğuyunca serin bir yerde(ben buzdolabına koyuyorum)saklanacak.
Domateslerden başka Kırmızı kalın biberlerdende(kapya biber diyolar) aynı usulde yaparak kavanozlara koyup saklıyorum.Kışın yemeklere bir kaşık ilave ediyorum mmmmmhh tadındana doyulmaz.Biberlerin yapılışınıda yazayım.,
------------------
5 kg.kırmızı kapya biber
tuz
zeytinyağı
Kışlık Kapya Biber Yapılışı
---------------------------------------
-Biberler tek tek güzelce yıkanacak
-İçindeki tohumlar temizlenecek
-Biberler çiğden rondoya atılacak güzelce rondoda çekilecek.(kabukları bizim ev ahalisini rahatsız etmez eğer kabuk sevmem rahatsız olurum derseniz biberleri közleyip kabuğunu soyup,rondodan öyle geçirin)
-Rondodan geirdikten sonra tencereye koyup tuz ve yağ koyup pişirin
-Sıcak sıcak kavanozlara doldurup ters çevirin
-iyice soğuyunca serin bir yere kaldırın.
Görüldüğü gibi bir hazırlık ,bir hazırlık bizim evde kışın yenecek sebzeler konusunda.Aslında sadece amacım yazın olan sebzelerin kışında daha taze tüketebilmek.Kışın da bu sebzelerden var ama tadları yazın olduğu gibi lezzetli değil.Sera olan sebzelerde daha çok hormon kullanıldığı,bazı tarım ilaçlarının kullanıldığını hep okuyoruz,izliyoruz.Yapabildiğim kadar sağlıklı beslenebilmek.Bu arada bu sene ilk defa yaptığım bir sosuda paylaşacağım.Domatesli patlıcanlı sos ,işin içine patlıcan girdimi dayanamam.Kızım yapalım dedi,yardımda etti beraber bu sosu yaptık.
Domatesli Patlıcan Sos
------------------------------
Malzeme:
4 kg.bostan patlıcan
2 kg.domates
1 kg.tatlı sivri biber
Tuz,Zeytinyağı
-Patlıcanlar közlenecek(mangalda yaptık biz)ayıklanacak
-Domatesler güzelce tek tek yıkanacak.Ufak ufak doğranacak
-Biberler tek tek yıkanacak.Yarım parmak şeklinde doğranacak.
-Biberler yağda az ,,yanmadan pişirilecek
-Domatesler bibere ilave edilecek
-Patlıcanlar doğranacak ve domates,bibere ilave edilecek.
-Tuzu ilave edilecek
-Sıcak sıcak kavonozlara konacak ve ters çevrilecek.
-Tamamen soğuyunca serin bir yerde saklanacak.
Ben bazı sebzeleride dondurucuya kaldırıyorum .Bunların arasında taze fasulye,bamya,barbunya,bezelye de var.Taze fasulyede bir iki senedir kaldırıyorum.Bu sebzede biraz özen isteyen bir sebze .Bir iki işlemden geçirerek kaldırıyorum.Bu sene 2 kg. taze fasulye dondurucuya koydum.
Kışlık Taze Fasulye
---------------------------
-2 kg taze fasulye ayıklayıp yıkayın.
-9-10 tane iri domates ufak ufak doğrayın.
-Önce domatesi tencerede az pişirin.
-Ayıklanmış taze fasulyeyi domatesle 15-20 dk pişirin.,
-Taze fasulyelerin rengi dönünce ocağı kapatın.
-Soğuyunca buzdolabı poşetlerine bölüştürüp,dondurucuya kaldırın.
Bu şekilde taze fasulyelerde hiç bir koku olmuyor,çünkü genelde fasulyede sorun koku oluyor.Kışın az soğan ve et koyup doğruca pişiriyorum.
Barbunya ve bezelye gibi sebzeleride direkt ayıklayıp,buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya kaldırıyorum.Bamya da bir takım işlemlerden geçerek kaldırdığım bir sebze.
Kışlık Bamya :
-Bamyalar ayıklanır ve yıkanır
-Tencereye su konur iiçine limon sıkılır ve kaynamaya bırakılır
-Kaynayan suya bamyalar atılır
-Rengi dönene kadar bamyalar kaynatılır
-Başka bir tarafta domates rendelenir.
-Rengi değişen bamyalar süzgece alınır,iyice süzülmesi ve soğuması beklenir,
-İyice soğuyunca pişireceğiniz kadar bamya ve çiğden domatesi buzdolabı poşetine koyup dondurucuya kaldırın.
Benden bu kadar ,Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin,daha doğrusu yemek nasip etsin diyerek kaldırdık kışlıklarımızı.Zamanımız ölçüsünde gücümüz kuvvetimiz orantısında bunları yaparak kaldırıyoruz.Kış aylarındada çıkarıp kış sebzelerinin yanısıra çeşit olarak sofralarımızda ev ahalisine veya misafirlerimize ikram edip mutlu olalım.Hayırlı kışlar olsun,sağlıkla mutlulukla yiyelim.
Yorumlar
Yorum Gönder