SERGİ MEKANI- MEŞHER

Bu sefer, bir sergi salonundan bahsedeceğim. Burası, İstanbul'da Taksim, İstiklal Caddesi  üzerinde Vehbi Koç Vakfı (VKV) tarafından Eylül 2019 da açılmış olan bir sergi salonu.


Kim Simonsson- Yosun insanlar



Sergi salonunun adı çok ilginç; Meşher.
Meşher; Osmanlı Türkçesi'nde  ''sergi mekanı'' anlamına geliyormuş. Sergi salonunun olduğu apartman, daha önce  Vehbi Koç Vakfı'nın çağdaş sanat alanı, Arter'e ev sahipliği yapmış.[1]


Bertozzi&Casoni- İlkbahar-yaz


Şimdilerde burada 13 Eylül - 22 Aralık 2019 arasında Kalıpları Aşınca, Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa'dan Çağdaş Seramik sergisi var.




Christie Brown- Mutlu kuzu


Burada ki sergiden biraz bahsedeceğim. Aşağıdaki bilgiler Meşher'in web sitesinden alıntıdır.

Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik, farklı kültürlere ait, kuşaktan kuşağa aktarılan mitlerin günümüzdeki yankılarının ilham verici bir güncel sanat dalgası oluşturmasına dikkat çekiyor. Sergi, çoğu kez çanak gibi gündelik eşyaların yapımında kullanılan kilin, yetenekli ve geniş vizyonlu sanatçıların ellerinde, insani duyguları ifade eden, yalın ancak bir o kadar da güçlü bir malzeme olma potansiyeline odaklanıyor. Sanatçılardan kimi şekillendirdiği kili fırınlamaya ihtiyaç duymadan sergilerken, kimi ise buluntu seramik parçalarıyla eser üretiyor. Farklı tekniklerin kullanıldığı bu çalışmalarda, hiper-gerçekçilikten soyutlamaya uzanan yaklaşımları görmek mümkün.[2]


Malene Hartman Rasmussen- Hayal(hayalet)



Bu sergi adından da anlaşılacağı üzere bir seramik, heykel sergisi ve bu sergide tamamı yabancı  sanatçıların, eserleri sergileniyor. Meşher'deki heykellerde, kil ve seramik kullanılarak soyut çalışmalar yapılmış. Buradaki sanatçılar kendilerine özgü bir stil yaratarak sanat yapmışlar. Çalışmalarda sanatçılar zihinlerin de ki masallardan, en çokta hayal güçleri ile eserlerini ortaya çıkarmışlar.


Carolein Smit- Tanrının kuzusu


Sergideki heykellerin çoğu sanatçıların atölyelerinde yapılarak Türkiye'ye taşınmış. Sadece Phoebe Cummings'in Bezemeli Kronoloji adlı eseri sergi alanında yapmış. Bu sanatçı genellikle eserlerini bu şekilde sergi alanında yaparmış. Sanatçı eserini Kapadokya'dan getirtilen çamurdan, Meşher'de yapmış. Bir ipin ucuna tutturarak, bitkiye benzer şeyler yapmaya başlamış ve eser yapıldıkça iple yukarıya doğru çekilmiş. Zaten heykel orada asılı durdukça kuruyup, sergi bitene kadar dökülerek yok olacakmış. Sergi bitiminde hala yok olmadan kalan kısımları içinse, sanatçı eserinin, ipinin çekilerek yok edilmesine onay vermiş. 

Phoebe Cummings- Bezemeli kronoloji

Serginin tamamı rehberlerle gezilebiliyor. Sanatçıların eserlerde ne anlatmak istediğini rehberler, ziyaretçilere tek tek ve çok iyi anlatıyorlar.



Bouke Devrıes- Son akşam yemeği


Bu arada sergi ücretsiz olarak geziliyor. Heykel sanatıyla ilgileniyorsanız ve İstiklal Caddesinde gezintiye çıktıysanız, bu sergiyi kaçırmamalısınız veya sanatın bu dalı ilgilnizi çekmiyorsa dahi yine de gidip görmelisiniz. Çok değişik bir sergi. Beğeneceğinize eminim!

 Mehşer'e mutlaka uğramalı ve sergiyi gezmeli.Şimdiden iyi eğlenceler.  :))
















Kaynaklar:
[1]  https://www.mesher.org/About

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SOSYAL KELEBEK KİMDİR?