YİNE SANAT, YİNE SANAT, YİNE SANAT | BASE 2019

''Sanatsız kalan bir toplumun, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.''  Mustafa Kemal Atatürk'e ait olan bu sözün çok değerli olduğunu, sanat faaliyetlerini gezip, değişik eserleri görünce bir kere daha anlıyorum. Günümüzde sanat deyince artık çoğunlukla anlaşılan çağdaş sanat ve modern sanat oluyor. Yeni nesil sanat anlayışı hakkında olan sergiler, günümüzde oldukça fazla yapılmakta. Modern sanatın ise artık günümüz sanatçıları tarafından daha çok tercih edilen ve daha çok seçilen bir akım olduğunu böyle sergiler düzenlendikçe daha iyi görüyoruz.
Mürgel Argunağa-Saklambaç
Modern sanatı gördükçe de anlıyoruz ki; bu sanat akımı geleneksel kuralların dışında yapılmaktadır. Hatta modern sanatın içinde olan akımlar ise ( kavramsal sanat, optik sanat(op art), fovizm(yırtıcılık), sürrealizm, soyut dışa vurumculuk vb.) 20. yüzyıldaki insanların yaşantısına bir soru-cevap olarak da anlaşılabilir.  İşte tam da böyle bir sanat aktivitesi olan Base , kısa süreli olarak İstanbul'da görülmeyi bekliyor. 


Burcu Özçelik-Sürün''gen''
Sanat eserlerini ve sergilerini gezmeyi sevdiğimi daha önce yazmıştım. Genelde sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla bazı etkinlikleri de her yıl gidip görmeye çalışırım. Bu sene de  14 -17 Kasım'da  Akaretler- Sıraevler / Beşiktaş'ta Base 2019 sergisini görünce, hafta içi kalabalık olmadan görmeye gittim. 
Yelda Kaya-Nasılım?
Peki Base ne demektir ve nedir ? 

BASE, Türkiye'deki ilk kollektif Güzel Sanatlar Fakülteleri yeni mezunlar sergisi. Türkiye genelinde tüm Güzel Sanatla Fakülteleri'nin  resim, heykel, fotoğraf ve video grafik tasarım, görsel iletişim tasarımı, baskı sanatları, cam ve seramik bölümlerinden yeni mezun öğrencilerin çalışmalarını aynı çatı altında bir araya getiriyor. [1]

Muaz Özden-Unending Waiting
Base 20 şehirde, 30 üniversiteden 107 yeni mezuna ait 120 yapıtı izleyicilerle buluşturuyor. 72 üniversiteden gelen 1570 başvuru arasından bu yıl sergiye katılmaya hak kazanan 2019 mezunlarının eserleri Akaretler- Sıraevler 25-27 / 29-31 nolu evlerde sergileniyor. [2]


Tuğçe Yakar-Ramak Kala
Base'in içindeki Base Talks'da da birbirinden özel söyleşilerle yirmiye yakın panelde, otuz beş konuşmacı ağırlıyor.  Base Talks her gün W Studios'ta 11.00-19.00 saatleri arasında yapılmaktadır. [3]
Betül Dura-Yüzleşme
Böyle sergilerdeki eserlerde anlatılmak istenenden başka kendi düşüncelerimi de  eserlere bakarak yaşarım. Sanatçının anlatmak istediğinden başka benim ne anladığım da önemlidir. Bu sergide etkilendiğim, beğendiğim, beğenmediğim yapıtlar tabi ki vardı. Herkesin bir resme baktığında aynı anlamı çıkarması da bence manasız olurdu! Çeşitli konulara ilgi çekmek için, bazen de sadece sanat yapmak için sanatın var olduğunu biliyorum. Base de sergilenen eserlerde de çeşitlilik anlamında bir çok örnek görülebilir. Ayrıca yeni yetişen sanatçılara destek olmak, onların tanıtılması ve eserlerinin sergilenmesi için Base'in gerçekleştirilmesi de övgüye değer.
Nesligül Cabasoy-Belirsiz portreler serisi


Diyeceğim son şey; Base kısa süreli bir etkinlik olduğu için bu hafta sonu kaçırmayın,gidin ve gezin, tavsiye ediyorum. :))












Kaynaklar:
[2]- [3]   https://www.base.ist/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SOSYAL KELEBEK KİMDİR?