TİYATRO-BASE


Oturduğumuz semtte her zaman önünden geçtiğim İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarına bağlı bir sahne var.Çoktandır gitmek istediğimiz,bir oyun seyredelim dediğimiz bir yerdi.Bir türlü vakit ayıramamıştık.
Oyun afişleri sürekli dikkatimi çekiyordu.Bugün gideyim yarın gideyim derken oyuna gitmeyi hep ihmal ediyordum.
Sonra nasılsa neler var ,programlarına bakayım diye içeri girdim.Gişedeki görevli pek sempatik değildi ama basılı broşürü inceledim.İstanbul'da oynanan tüm oyunlar her hafta İstanbul'daki diğer sahnelere paylaştırılarak,yani bir bakıma gezerek her sahnede oynanıyordu.
Oyun Programını inceleyince perşembe gününün   halk günü olduğunu gördüm.Halk gününde beş TL indirim vardı.Bize uygun bir tarihe ''Yangın Yerinde Orkideler''isimli oyuna  bilet aldım.

Bilet fiyatları:
Tam Bilet ..................18 TL
Oyun İndirimli Bilet ...11 TL
Müzikal Tam Bilet ......22 TL
Müzikal İnd.Bilet.........16 TL
Çocuk Oyun Bilet........ 5 TL

Oyun günü geldiğinde salonun çok dolu olacağını düşünmemiştim.Çünkü tiyatroya sanki insanlar zaman ayırmıyormuş gibi geliyordu.Ama oyun saati yaklaştıkça salonda boş koltuk kalmadı.salon tamamen doluydu.Dikkatimi çeken başka bir konuda gelenlerin çoğu gençlerdi.



Oyunun konusu hakkında pek fikrim yoktu.Oyun programında,konusu  yazılı değildi.Şansımıza ne çıkarsa diye seçmiştim.İnternette de pek açıklayıcı bilgi yoktu.

Oyunun yazarı Mehmet Baydur oyunun konusu ile ilgili şöyle demiş;
''dünyaya kekremsi ,ekşi bir sırıtışla bakanların sis ve dumanlar içinde yaşayanların,bilgiye ve bilgisizliğe aynı tiksintiyle yaklaşanların ,bütün bunlara rağmen ya da birazda bunlardan ötürü insan kalmayı becerebilmiş olanların şarkısı olsun istedim'' [1]

Ben de oyunun konusu ile ilgili biraz bilgi vereyim;
Sokaklarda yaşayan insanlar ile mevki makam sahibi insanlar arasındaki uçurumların zaman zaman nasıl eşitlendiğini ,aslında insanların iç dünyaları ile dış görünüşlerinin nasılda farklı olduğunu anlatan  bir oyundu.




Aslında Şehir Tiyatrolarını gözardı ediyoruz,ancak zevkli güzel oyunlar yapılıyor.İllaki her oyunda tanınmış,ya da televizyonlarda gördüğümüz oyuncuların olması  gerekmiyor.Hem fiyatlar makul,hem de günün stresinden kurtulmak ve  zevkli bir buçuk iki saat  geçirmek için Şehir Tiyatroları'nda oyun izlenebilir.



İnternet ya da sosyal medya  sanatsal işlerin takibi açısından çokça kullandığım bir alan.İkinci olarak İnstagram'da takip ettiğim bir gazeteci,yazar sayesinde haberimin olduğu  sanat olayından  bahsedeceğim.




Giderken sadece yine sergilendiği alan açısından ilgimi çekmişti.Fazla bir beklenti ile gitmedim.Ancak sergilenen  sanat eserleri açısından oldukça tatmin ediciydi,akılda kalıcıydı. BASE diye bir topluluk gerçekleştirmiş bu sergiyi.





Önce BASE nedir ondan bahsedeyim:

BASE Türkiye'deki ilk kollektif Güzel Sanatlar Fakülteleri yeni mezunlar sergisi.Türkiye genelinde tüm Güzel Sanatlar Fakülteleri'nin  resim,heykel,fotoğraf ve video ,grafik tasarım,görsel iletişim tasarımı ,baskı sanatları,cam ve seramik bölümlerinden 2017 yılında mezun olacak öğrencilerinin  çalışmalarını aynı çatı altında bir araya getiriyor.[2]



Bu yıl ilk kez yapılıyor ve bu yıl 31  üniversiteden 108 sanatçı adayının toplam 116 yapıtı Galata Rum Okulu'nda 21-24 Aralık.2017 tarihlerinde sergilendi.[3]
Bunun yanısıra 75 konuşmacı,32 panel düzenlenmiş.




Okulun üç katında tüm eserler sergileniyordu.
Bizim ülkemizde de bu kadar yetenekli öğrencilerin bulunması,araştırılıp seçilmesi gurur duyulacak olaylar.
Bu etkinliğin ilerideki yıllarda devam etmesi dileğim.














Kaynaklar:
{1]https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/Activity/Detail/45
[2]https://www.base.ist/hakkimizda

{3]https://www.base.i

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER