BAYRAMDA

Memleketimizin zengin tarihini görmek için  uzun tatiller, çalışanlar için bir fırsat olmaktadır.  Kurban bayramı tatili de bizim için böyle bir şanstı. Bu tatilde İstanbul'dan otomobille, yolculuğa başlayarak Erdek, Bandırma, Mudanya ve Tirilye'ye daha sonra da Eskişehir'e giderek,bu tatili ailemle beraber geçirdik.  ;))

Mesudiye-Mudanya

Gezmeyi sevenler ama uzaklara gitmek istemeyenler için Erdek, Bandırma, Mudanya ve Tirilye  İstanbul'a üç saat mesafede olup, tatil için güzel birer seçenek olarak düşünülebilir. Bu saydığım ilçe ve kasabalar özellikle Marmara Bölgesinde olması ve İstanbul'a yakınlığı sebebiyle, keyifli vakit geçirmek için de alternatif olabilir.

Tirilye limanı


Erdek, Bandırma, Mudanya ve Tirilye,  Marmara denizine kıyısının olması sebebiyle de aynı zamanda yazlık evlerin çoğunlukta olduğu yerlerdir. Ancak gelişen, büyüyen Türkiye'de nüfus orantısız şekilde arttığı için  konut sorunu yaşanmaktadır. Ayrıca bir diğer sorun olan Anadolu'da ki şehirlerden büyük şehirlere göç edilmesinden dolayı da yukarıda saydığım ilçeler sadece yazın, yazlık olarak  yaşanan bir yer olmaktan çıkmış. Sonucunda da buralar yüksek apartmanların yapıldığı, insanların kışın da yaşadığı beldeler olmuş.


Mudanya sahil
ERDEK:

Erdek; Marmara Bölgesinde, Balıkesir iline bağlı, Kapıdağı Yarımadasında, bilinen en eski sayfiye kasabasıdır. Çeşitli şehirlerden ama özellikle İstanbul'dan gelenlerin yazlık evlerinin  olduğu bir yerleşim yeridir.  Temiz denizi ve ince kumuyla ise plajları gelenleri cezbeder. Günübirlik yada uzun süreli kalmak için gelenler içinse çeşitli fiyat aralıklarında otel, motel ve pansiyonların bulunabileceği aynı zamanda bir tatil yeridir.  Özellikle yaz aylarında tercih edilen şirin bir ilçemizdir Erdek. 


Erdek merkezinde, gelenlerin gezebileceği, alış veriş yapabileceği küçük bir çarşısı da bulunuyor. Çarşıda sıra sıra dükkanlarda hediyelik eşyalar ve buraya özgü hatıra eşyaları satın alınabilir. Ayrıca sıcak yaz akşamlarında  alacağınız dondurmalar ve çay bahçelerinde ailece oturup , soğuk içeceklerle serinleyebilirsiniz.  Buralarda değişik bir içecek içmek isterseniz, koruk suyunu tavsiye edebilirim. Bu içecek hafif ekşi ama şekerle tatlandırıldığı için gayet güzel ve değişik bir seçenek olarak sunuluyor. 


Erdek sahil
BANDIRMA:
Erdek'ten otomobille kara yolundan Bandırma'ya doğru yol alabilirsiniz. Erdek-Bandırma arası 20 kilometre , yaklaşık yirmi beş dakika da Bandırma'ya ulaşabilirsiniz.  Bandırma Balıkesir'e bağlı sempatik  bir ilçedir.;)) Bandırma da Erdek gibi yazlık bir ilçe ama burası da gelişip, büyümüş ve  yaz-kış yaşanacak büyük bir yer olmuş.



Bandırma; Marmara Denizi'ne kıyısı olan, yazlık bir yer olduğu için oldukça modern giyimli ve  bakımlı gençlerin sokaklarda dolaştığı şirin bir ilçedir. Bandırma'nın meydanından sahile doğru yürüdüğünüzde, denizin kenarı boydan boya yürüyüş yolu olarak düzenlenmiş. Yaz akşamlarında deniz kenarında püfür püfür esen rüzgar eşliğinde burada yürüyüş yapabilirsiniz.
Bandırma Meydan

Bandırma'nın meydanında değişik seçeneklerle çeşitli restoran ve kafeteryalar bulunuyor. Bu meydanın çevresinde, buraya özgü ünlü Bandırma kebabından yiyebilirsiniz. Bandırma'nın meydanındaki meşhur tabelası yazan, herhangi bir kebapçıya girerek buraya özgü kebabın tadına bakabilirsiniz. Bu ilçe Bursa'ya yakın olduğu için sanırım, buranın kebabını Bursa'nın meşhur kebabı iskender kebabından ilham alarak yaratmış olabilirler. ;)) Bence Bandırma'ya özgü kebap, aslında ''iskender görünümlü, bir döner kebap'' :))  
Manyas Kuş Cenneti içindeki müze

Meşhur kebabı şöyle  tarif edebilirim; minik minik tabağın içine doğranmış pideleri, yoğurda hafifçe batırıp, üstüne döneri koymuşlar, onların üstüne de domatesli, salçalı bir sos yapıp dökmüşler. Sıcak sıcak servis edince de şahane bir tat olmuş. Biz bu kebabın tadına baktık ve çok beğendik, tavsiye ederim.


Bandırma'da gezilecek yerlerin başında; Manyas Kuş Cenneti geliyor. Manyas Kuş Cenneti Bandırma ile Mudanya arasında , Bandırma Körfezine 15 kilometre mesafede, bir doğa harikasıdır. Milli Park'a girişler ise ücretlidir ve fiyatlar şu şekildedir. Tam 7 TL , öğrenci 3,5 TL'dir.


Kuş Cenneti Milli Park bünyesinde barındırdığı 266 kuş, 118 bitki ve Kuş Gölündeki  23 balık türü ve  çeşitli sürüngen türleri  için yaşamsal öneme haizdir. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan Gölün uzunluğu 20 km. genişliği ise 14 km.dir. Ortalama derinliği  3 m. olan Kuş Gölü'nün suyu kollaidal  kil ihtiva ettiği için devamlı bulanıktır. [1] 



Kuş gözlem kulesi


 Anadolu'dan Avrupa'ya geçen kuş göç yolu üzerinde bulunan Kuş Cenneti pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı,  yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üzerinde yuva yaptığı büyük kuluçka kolonilerini barındırmaktadır. Kuş Cenneti Milli Parkı Avrupa Konseyi tarafından çok iyi korunan ve  kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verilen ''Avrupa Diploması''nın en üst kategorisi olan A sınıfı diplomayla 2976 yılında ödüllendirilmiştir. Bu diploma 1981 - 1986 - 1991 - 1996 yıllarında yenilenmiştir. Ayrıca Milli Park içinde müze  ve kuş gözlem kulesi de bulunmaktadır. [2]


TİRİLYE:
Gezdiğimiz yerler arasında en turistik ve sevimli yer, Mudanya'ya 11 kilometre uzaklıkta bir kasaba olan Tirilyeydi. 1963 yılında adı Zeytinbağı olarak değiştirilmiş, 2012 yılında tekrar Tirilye adı geri verilmiş. [3]  Hala köye ulaşmak için kara yolu üzerinde ki tabelalarda Zeytinbağı yazıyor şaşırmayın.
Tirilye meydan

Yunanlıların 1920-1922 yılları arasında Bursa ve çevresini işgal altında bulundurduğu dönemlerde  Kral Konstantin tarafından ziyaret edilen (Eylül 1921) Tirilye  13 Eylül 1922 günü Türk ordusunun gelmesi ile işgalden kurtulmuştur. Kurtuluş Savaşı sonrası beldenin Rum halkından bir bölümü kendiliğinden, bir bölümü de Lozan'da varılan ''Mübadele Antlaşması''  gereğince Yunanistan'a göç etmiş onların yerine Selanik ve Girit'ten gelen Müslüman-Türk  göçmenler yerleştirilmiştir. [3] 

                                                                            Tirilye sokakları

Mübadele sırasında boşaltılmış olan evler, hala orjinalliğini korumaya çalışıyor. Bu evlerden bazıları restorasyon ile tekrar oturulabilir hale getirilmiş. Ancak bazıları ise bakımsızlıktan yıkılmak üzere.  Halihazırda sokak; fotoğraf çekme meraklıları tarafından turistik olarak geziliyor.Başlıca Tirilye'de gezilecek yerler ise şöyledir; 

1-Taş Mektep 2-Eski Rum Evleri  3-Eski Postahane 4-Perili Ev 5-Kültür Merkezi-Eski Kilise
6-Dündar Evi ( Sen Yohannes Kilisesi) 7-Kemerli Kilise 8-Tabut Ev  9-Fatih Camii
10-Kaptan Filip Evi


Dündar Evi; eski bir kilise binasıdır. Rumların bölgeyi terk etmesinin ardından burası özel mülkiyetin olmuş. Yakın zamana kadar içinde 3 aile yaşıyormuş ancak şimdilerde içinde oturan kimse yok. Tirilye'nin yokuşlarından yukarılara çıkarsanız Dündar Evini dışarıdan görebilirsiniz. 
                                     
Dündar Evi

Taş Mektep; 1904-1909 yılları arasında yaptırılan bu bina bir okul binasıdır. Taş Mektep Tirilye'nin en görkemli yapılarından biridir. 1924 yıllarında bina yetim ve öksüz çocukların eğitim görmesi amacıyla ''Darü'l-eytam'' olarak açılmıştır. İlk önceleri yatılı ilkokul olarak, daha sonraları ortaokul olarak 1989 yılına kadar eğitim öğretim hizmetini yapmıştır. Daha sonraları yapıdaki sorunlar yüzünden okul terk edilmiş. [3]

Taş Mektep

Şimdilerde ise Taş Mektep binasında restorasyon çalışmaları Mudanya Belediyesi tarafından devam ediyor. Çalışmaların bu senenin sonunda biteceğine dair yazıyı belediye, binanın etrafına yapılan tahta perdeler bir yazı yazarak açıklama şeklinde duyurmuş.
Kemerli Kilise; duvar tekniği ve başka özellikleri gözönüne alınarak XIII.Yüzyıl sonlarında yapıldığı kabul edilmektedir. Kilisenin 1676'da Dr.J.Covel tarafından el yazması bir belgede kilisenen Panagia Pantobasilissa (Bakire Meryem) adandığı belirtilmektedir. Dünyada duvarlarına resim yapılan ilk kilise burasıdır. Duvar resimlerinin büyük bir kısmı üzerine yapılan sıvı ve  bakımsızlıktan silinmiş, yok olmuştur.[3] 


Kemerli Kilise.


Şu anda kilise tamamen harabe, bakımsız ,yer yer yıkılmış ama kubbesi hala duruyor. Kilisenin içine girilmiyor, kapılar kapalı, ancak dış duvarlarda ki küçük pencerelerden içeri bakmak mümkün. :((
Kemerli Kilise.

Tabut Ev dedikleri ev ise Kemerli Kilise'den aşağıya doğru inerken hemen önünüze çıkan uzun ince bir ev. Ev özel bir mülk sadece küçüklüğünden ve uzunluğundan dolayı bu ismi almış. İçine girmek mümkün değil, sadece dışarıdan bakarak fotoğrafını çekebilirsiniz.

Tabut ev

Tirilye'nin gezilecek yerlerinin haritası ise Taş mektebin yanındaki bir evin duvarına elle çizilmişti.:))
Tirilye'de gezilecek yerlerin haritası
Tirilye'nin sahilinden gün batımı da ayrı bir güzellikte. Eğer akşam saatlerinde Tirilye'yi geziyorsanız deniz kenarına gidip gün batımını izleyebilirsiniz. Belki bir balık lokantasında da balık yiyerek keyif yaparsınız. ;))

Tirilye'de gün batımı
MUDANYA:
Mudanya ; Bursa iline bağlı bir ilçe olup nüfus olarak diğer yerlere  göre daha kalabalık olan bir yerleşim bölgesi. Bursa'nın yazlık yeri olan Mudanya sahilinde balık lokantaları, kafeteryaları ile şirin bir ilçedir. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Mudanya Mütarekesinin imzalandığı yer olması bakımından önemli bir konuma sahip. Antlaşmanın imzalandığı ev müze  olarak düzenlenmiş ve pazartesi hariç her gün gezilebiliyor.  

Mütareke Evi

Mudanya'da gezilecek yerlerin başında Mütareke evi daha sonra da Halitpaşa Mahallesi'nde ki Girit Sokağı geliyor. 

Mütareke Evi;  itilaf devletleriyle Türkiye arasında 11 Ekim 1922 yılında diplomatik görüşmelerin yapıldığı, sonucunda da Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı  yerdir. Kurtuluş savaşı'ndan sonda 3.Ekim.1922 de başlayan bu görüşmeler sonucunda Türkiye savaş yapmaksızın bütün Trakya ve Edirne'yi alıyordu. Bu tarihe kadar TBMM'nin varlığını resmen kabul etmeyen İngiltere'de artık Türkiye'nin siyasi varlığını kabul etti. Ayrıca İstanbul ve Boğazların TBMM Hükümeti'ne bırakılması ile Osmanlı Hükümeti tamamen sona ermiştir. [5]
                                     
Mudanya


Mudanya'da ki ikinci önemli gezilecek yer olan Girit Sokağı'ndaki evlerdir. Buradaki evlerde mütareke öncesinde yaşayan Rumlar, Yunanistan'a göç edince bu evlere Girit'ten gelenler yerleştirilmiş. 18. Yüzyıl konaklarından oluşan bu sokak, vitrayları, bitki ve geometrik tavan süslemeleri, kalem işleri ve ahşap dokularıyla dikkati çeken bu köşklerin bir çoğu türünün ender örneklerindendir. [4]
Girit Sokağı

Mudanya'da ayrıca Mütareke Evi'nin hemen önünde geniş bir meydan ve park düzenlenmiş. Türkiye'nin ilk kadın heykeltraşı olan Sabiha Bengütaş'ın yaptığı Mütareke Anıtı ve İsmet İnönü Heykeli bütün heybetiyle bu parkın içinde görülebilir.

Mütareke Anıtı


Mudanya'nında Bandırma, Tirilye ve Erdek gibi Marmara Denizi'ne kıyısı olması sebebiyle, Mudanya sahilini buranın belediyesi, boydan boya sahili yürüyüş yolu olarak düzenlemiş. Bu sahilde ayrıca çay bahçeleri, kafeteryalar, restoranlar sıra sıra dizilmiş. Sıcak yaz akşamlarında serinlemek için her kesim için seçenekler bulunabilir.

Mudanya Sahili

Ayrıca Mudanya'ya kara yolundan başka, İstanbul'dan deniz otobüsü veya  arabalı vapur ile ulaşım sağlanabiliyor. Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO), İstanbul Deniz Otobüsleri(İDO) ve Hızlı Feribot seferleri yaz-kış olmak üzere düzenleniyor. 

Girit Sokağı


Gezdiğimiz bu dört ilçede İstanbul'a çok yakın olmasından dolayı günübirlik dahi gidilecek yerlerden. Biz Kurban Bayramını fırsat bilerek ve otelde kalarak gezmeyi tercih ettik. Hepsi teker teker tarihleri bakımından zengin ilçelerimiz olduğundan, ayrıca kültürümüzü de geliştirdik. Aslında bu dört ilçede belki de yeni yapılan otobanlardan biraz içeride olması sebebiyle görmek için hep ertelenen yerler. Fakat hepsi de ayrı ayrı gezip, görülmesi gereken beldelerimizden. 

Bu tatilimizde merak ettiğimiz yerleri gezip, tarihi yerleri görerek, oraların kokusunu içimize çekerek yani yaşayarak öğrenmeyi tercih ettik.


Atalarımızın dediği gibi; çok yaşayan bilmez, çok gezen çok bilir. ;))











Kaynaklar:
[1]  http://www.balikesir.gov.tr/kuscenneti
[2]   http://www.balikesir.com.tr/tr/makale/kus-cenneti-milli-parki

[3]  Tirilye Belediyesi broşürü.
[4]  https://www.mudanya.bel.tr/Mudanya-Hakkinda/7/girit-sokagi/nostalji-sokaklar.html
[5]  https://www.mudanya.bel.tr/Mudanya-Hakkinda/1/tarihce/mudanya.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER