ŞEKERSİZ AYVA TATLISI

Tatlı deyince çoğunluğun tercihi baklava, şekerpare ya da sütlü tatlılardır. Sanırım; meyve tatlısı yapmak ben dahil, çoğu kişinin aklına en son gelir. Aslında hemen hemen her meyvenin tatlısı evde kolaylıkla yapılabilir. Hatta meyve tatlılarının kalorisi diğerlerine göre daha azdır. 
Ayva tatlısını en son gittiğimiz restoranda görünce, hemen sipariş ettim. Herhalde, ayvanın mevsimi olduğu için çok hoşuma gitti.  Bu tatlıyı evde de yapmayı planladım. Ayrıca da kilo aldırmayan, şekersiz şekilde yapmayı tercih ettim. Yaptığım şekersiz ayva tatlısının tarifini aşağıya yazıyorum. ;))






Malzemeler:
2 adet büyük ayva,
1,5 Su bardağı nar veya böğürtlen suyu (kullanılan meyve suyu, kırmızı meyve olursa tatlının rengi de kırmızı olur)
Yarım su bardağı içme suyu
Ayvanın kabukları ve çekirdekleri
1 tam Amasya elması
1 avuç kuru üzüm
1 avuç kuru erik
1 avuç ceviz
1 tatlı kaşığı toz tarçın.



Yapılışı:

Ayvaları ikiye bölün. Çekirdeklerini özenle bir tabağa ayıklayın. Bu çok önemli çünkü ayvanın çekirdekleri tatlıya kırmızı rengini verir. ;) Ayvaların kabuklarını soyun. Düz bir tencerenin içine ayva kabuklarını güzelce dizin. Ayıklanan yarım ayvaları kabukların üzerine koyun. Ayva çekirdeklerini de tencerenin içine gelişigüzel atın.  Nar suyunu ve içme suyunu tencereye dökün. Ocağın üstünde içinde ayvaların olduğu tencereyi, kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise en kısık ateşte pişirmeye devam edin. 
Bu arada bir başka tarafta önce elmayı kabuklarından soyun. Elmayı ister rende ile ister rondo ile küçük parçalar haline getirin. Daha sonra elmanın üstüne, kuru üzüm, kuru erik ve cevizi de atarak hepsini rondodan geçirin. 
Bu karışıma en son toz tarçını da  ilave edin. Güzelce hepsini karıştırın. Bu karışımı pişen ayvaların tam ortasına gelecek şekilde, itinayla kaşıkla bastırarak koyun. Tencerenin kapağını kapatın. Ayvalar iyice yumuşayana kadar pişirin. Ayvaların pişip pişmediğini ara ara çatal batırarak, kontrol edin.  Kırk beş dakika kadar pişme süresi olabilir.  
Pişen tatlıyı sık sık kontrol edin. Hatta tatlının suyunu kaşıkla, alarak ayvaların üstüne tek tek dökün. Böylece şerbetinin tadı ayvalara geçecektir. Ayvaların piştiğinden emin olunca, sıcak sıcak servis tabağına alın. 





Bu tatlı biliyorsunuz, kaymakla yenir. Ancak tarifim şekersiz bir tarif olduğu için, kaymak niyetine, süzme yoğurt ile yemenizi tavsiye ediyorum. ;))

Beğenmeniz dileğiyle... 
Afiyet olsun. :))












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER