ADANA BÖREĞİ

Börek, küçüklüğümden beri sevdiğim bir hamur işidir. Yetişkin olduktan sonra da hamur işlerini yiyenlerin daha çabuk kilo aldığını ve şişmanladığını öğrendiğimde çok üzülmüştüm.  :)) 





Şu bir gerçek ki; börek demek karbonhidrat demektir. Karbonhidratlar da kilo almayı çabuklaştırırlar. Ben de zaman zaman börek yapmayı ve yemeyi severim. Hamur işlerinin kilo aldırdığını öğrendikten sonra fazla abartmadan, börek çeşitlerini yemeye devam ettim.  Evlendikten sonra da mutfağımda çeşitli börekler yaptım,hamur işinden vazgeçmedim yani. ;))  Şimdilerde ise hamur işlerini daha az yapmaya çalışıyorum. Yine de her türlü börek çeşidi en sevdiğim yiyeceklerdendir.




Geçenlerde sosyal medyada gezinirken Adana böreği diye bir börek tarifi dikkatimi çekti.  Bu böreğin fotoğraflarına bakınca herkes gibi ağzımın  suları aktı. :)) 
Bende bu  tarifi denemeden duramadım. Aslında çok kolay bir tarifi var. Google'a Adana böreği yazınca hem görüntülü hem de yazılı olarak bir çok  tarif bulabilirsiniz. Ancak kendi yaptığım tarifi buraya yazmadan edemeyeceğim. Denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
1 paket baklava yufkası
100 gram tereyağ
1 paket (250 gram) dil peyniri
100 gram  kaşar peyniri


Yapılışı :

Öncelikle kenarları yüksek olan bir tava veya tepsiyi alın. Tavanın içini ve kenarlarını az yağla güzelce yağlayın. Diğer tarafta peynirleri rondoda incecik hale getirin. Tereyağını da ayrıca küçük bir kapta ocakta eritin.

                                      



Yağladığınız tavanın içine bir tane baklava yufkasını serin. Yufkayı tereyağıyla güzelce yağlayın. Bu şekilde on tane yufkayı üst üste tek tek yağlayarak tavaya yerleştirin.  On tane yufkayı üst üste dizdikten sonra onuncu katın üstüne peynirleri düzgün bir şekilde yayın. Peynirlerin üstüne on tane yufkayı tekrar aynı şekilde tek tek tereyağıyla yağlayarak üst üste koyun ve böreği tamamlayın. Son olarak böreğin en üstüne koyduğunuz yufkayı da yağlayın ve  bitirin.



Daha sonra ocağın üstüne tavayı alın.Ocağı en kısık ayara getirin ve tavayı döndürerek böreği pişirin. Böreğin bir tarafı pişince, diğer tarafını da bir tabak yardımıyla çevirin. Diğer tarafını da nar gibi olana kadar pişirin. Piştikten sonra dikkatlice servis tabağına alın. Afiyetle yemek için hazır.




Börek, çıtır çıtır bir börek oluyor. Böreği bıçakla kestiğiniz zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız. ;)) Böreğin peyniri ve akışkanlığı, hem gözünüzü doyuracak hem de midenizi doyuracak. 




Afiyet olsun.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER