ŞEREFİYE SARNICI


Şerefiye Sarnıcı , 428 ve 443 tarihleri arasında İmparator II.Theodosius tarafından Bozdoğan Kemeri (Valens Su Kemeri) vasıtasıyla su depolanmasını sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. 




Belgrad Ormanı ve civarındaki su kaynaklarından Bozdoğan Kemeri kanalı üzerinden ''Nymphacum'' ''Zueksippos Banyoları'' ve ''Büyük Saray'' a su taksimi yapılmaktaydı. Bu su dağıtma işlemi Şerefiye Sarnıcı'nın yapımına öncülük etti.
Sarnıç 4.yüzyılda yapılan Binbirdirek Sarnıcı ve daha sonra Yerebatan Sarnıcı ile birlikte İstanbul'un su ihtiyacını yüzyıllar boyu sağlayan su deposu görevini üstlenmiştir.
İstanbul'un Çemberlitaş semti, Binbirdirek Mahallesi Piyer Loti Caddesi üzerinde bulunan tarihi yapı; önce eski  belediye konservatuvarı , sonra Eminönü Belediyesi'nin eski binasının hemen altında yer almaktaydı. 



1910'larda sarnıcın üzerine, Arif Paşa Konağı yapılmış. 1950'li yıllarda ise aynı yere Eminönü Belediye Binası yapılmıştır. 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Eminönü Belediyesi binasının yıkımı gerçekleştirilmiş, tarihi yapıya zarar vermeden binanın altında kalan, yakın zamana kadar pek bilinmeyen sarnıç ortaya çıkartılmıştır. 

Sütun sayısı ve yüz ölçümü Yerbatan ve Binbirdirek Sarnıç'larından daha az olup, alan ebatları yaklaşık 45x25 metredir. Çatı 9 metre yüksekliğinde, 32 adet   mermer kolon tarafından desteklenir. 



Sarnıç, Constantinus ve Theodosius olarak anılsa da genellikle Şerefiye adı kullanılmaktadır. 
Yerebatan ve Binbirdirek Sarnıçları arasında bağlantı olduğu gibi, bu sarnıcın da Binbirdirek Sarnıcı'na bağlantılı olduğu tespit edilmiş olup bu konuda ayrıntılı çalışmalar devam etmektedir.



Sarnıç etrafında bulunan betonarme yapıların sökülmesi ile birlikte , çevre düzenlemesi sonrası, alan arkeolojik bir park haline dönüştürülmüştür.



Tarihi yapının iç ve dış kısmı aslına uygun bir duruma kavuşturularak dış cepheye giydirilen çelik konstrüksiyon ve cam yüzey ile tarihi eser korunaklı hale getirilmiştir.



Restorasyonda yapı Yerebatan Sarnıcı gibi sadece kendisinin sergileneceği bir müze olarak tasarlanmış, bu işlevine uygun olarak restorasyonda üst giriş setinde tamamen şeffaf bir giriş binası tasarlanmıştır.



Tasarımda amaç 19.yüzyıl duvarının yapılacak giriş binasından koparılması, sarnıcın 19. yüzyıl giriş duvarının önde yapılacak olan yapıdan farklı olduğunun algılanmasıdır.
Tamamen şeffaf olan yapıya giriş ve çıkışlar Piyer Loti Caddesi'ndeki ön cepheden sağlanmaktadır. 




Şerefiye Sarnıcı'nın iç duvar sıvaları da 4.yüzyılda yapılmış olmasına rağmen oldukça sağlam yapılmıştır. Çünkü sarnıcın etrafında yerleşim yerleri olmasına rağmen duvarlardan içeriye hiç bir su sızıntısı olmamaktadır.  Sarnıcın tavanında ki küçük delikler ilginizi çekebilir. O delikler yağan yağmur suyunu israf etmeyerek, faydalanmak için açılmış küçük deliklerdir.






Şerefiye Sarnıcı'nı gezmek ücretsiz. Saat 10.00 ile 19.00 arası, her gün sarnıç gezilebilir. Zaman zaman sarnıcın içinde,  çeşitli sergiler de düzenlenerek, ziyaretçilere sunuluyor.

Şerefiye Sarnıcı; İstanbul'da olan sayısız etkileyici tarihi eserlerden biri. Bu sarnıç gibi nice tarihi eser, gün yüzüne çıkmak için sırasını bekliyor. İstanbul'un sınırları içinde bir çok medeniyet ve padişahlıklar yaşandığı için o dönemlerden kalan eserler ve yapılar oldukça fazla bulunuyor. Üzücü olansa; ne yazık ki bu tarihi eserlere bizim ülkemizde gereken önemin gösterilmemesidir Avrupa'da küçük bir tarihi kalıntı bulunduğunda, o ülkenin yetkilileri, o eseri korumak için seferber oluyor. Bizde ise tarihi eserler onlara kıyasla çok önemsenmiyor. Örneğin bu yapıda olduğu gibi; önceki yıllarda kocaman sarnıcın üstüne yeni binalar hatta devlete ait belediye binası inşa edilmiş. Böyle davranılmasının basit olarak açıklaması; belki de bizim ülkemizde  tarihi eserlerin ve yapıların fazla olmasından kaynaklıdır, çünkü ülkemizde, yetkililer nereyi kazsa bir tarihi tiyatro, bir kale, bir ibadethane buluyorlar.  :(( 

Diyeceğim o ki; ülkemizin her bir köşesi geçmişte bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu yüzden de topraklarımızda ki tarihi eserlere gereken önemi göstermeliyiz. Bu özen hem koruma anlamında hem de o eserleri , müzeleri ziyaret ederek olmalıdır. Böylece geçmiş tarihimizi de detaylı şekilde öğrenebiliriz.

Şerefiye Sarnıcı da  böyle düşünenler için görülmesi gereken yapılardan biridir. Vakit ayırıp gezmenizi ve  geçmişe bir yolculuk yapmanızı öneririm  ;)))









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER