BİR GÜNDE ÜÇ SERGİ


İstanbul gibi büyük bir şehirde yaşıyorsanız bir gün içinde birkaç sergiyi gezmenin pekte mümkün olmadığını bilirsiniz. Bende hem İstiklal Caddesi üstünde, hem de üç serginin birbirine yakın olduğunu görünce, fırsatı kaçırmadım. Bu güzel sergileri Taksim'de İstiklal Caddesi'ne yolunuz düşerse, hala devam ederken, gezmeniz için burada anlatmaya çalışacağım. ;))

1- Bir Zamanlar Toroslar'da / Sagalassos:


Bu sergi, 27 Kasım 2019 tarihinde başlamış. 28 Mayıs 2020 tarihine kadar İstiklal Caddesi üzerindeki Yapı Kredi Kültür Sanat'ta ücretsiz olarak gezilebilir. 
Prehistorik çağlardan Roma Dönemi'ne Anadolu tarihine ışık tutan en büyük antik kentlerden biri olan Sagalassos, Yapı Kredi Kültür Sanat'ta ziyaretçilerini bekliyor. Bu sergide kazılar sonucunda ortaya çıkarılan ve Burdur Arkeoloji Müzesi'nde muhafaza edilen 369 tarihi eser yer alıyor. Prehistorik çağlarda Anadolu'da yaşadığı kanıtlanan mamut kemiklerinden, Roma İmparatorları Marcus Aurelius ve Hadrianus'un heykellerine, kent sakinlerinin gündelik yaşamlarını yansıtan toprak figürinler, taş aletler, süs eşyaları, pişirme ve yemek kaplarına kadar kentin tarihine ışık tutan tarihi eserler, üç kata yayılan sergi kapsamında kronolojik ve tematik olarak görülebilir. [1]

Bu sergi Yapı Kredi Kültür Sanatın üç katında birden sergileniyor.  Birinci katta Sagalassos kentinin kazılarına, kazılarla birlikte o bölgenin coğrafyası, jeolojisi, bitki örtüsü, inanç sistemi, tanrıları, insanları, hayvanları, bitkileri olmak üzere çok katmanlı bir sunum yapılmış.[2]

İkinci katta tarih öncesi çağlar, Sagalassos'un kuruluşuna tanıklık eden Bronz Çağ, Helenistik Çağ, Roma Dönemi, Bizans Dönemi, ve Selçuklu Dönemi eserleri kronolojik bir konsepte sergileniyor. Ayrıca İmparator, tanrı ve kahraman heykellerinin en iyi örnekleri sunuluyor.[2]

Üçüncü katta ise; antik ekonomi, yaşam kalitesi, beslenme alışkanlıkları, mutfak eşyaları, insanların ölümle nasıl başa çıktıkları ve ölümün nitelikleri gibi tematik bölümlerden oluşuyor.[2]

Minik bir not; Akdeniz'in en iyi korunmuş olan kentlerinden biri olan Sagalassos UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor.  :)) 

Sergi oldukça ilgi çekici. Hele de ikinci katta ki Romalı bir erkek ile Bizanslı bir kadının kafatası müthişti. Bu kafatasları, yeniden yüzlendirme tekniği ile orjinaline yakın görüntüleriyle sergileniyor. Bu iki insan başı oldukça canlı ve gerçekçi ki onları orada öylece dururken görünce insan ürkmüyor değil! ;))  Sergilenen eser sayısı 369 adet ama sergiyi gezdikten sonra, sanki antik kentin tümü İstanbul'a taşınmış hissi veriyor.  İkinci katta da antik kentin bire bir küçük bir maketi yapılmış. Video görüntüleriyle de Burdur'daki kazı alanları da ziyaretçilere gösteriliyor.  Bize de  İstanbul'lular olarak ayağımıza kadar gelen bu antik kenti,  zahmet olmazsa(!) sadece gezmek kalıyor. Bir hafta sonu vakit ayırın ve bu güzel sergiyi mutlaka gezin. 

2- Angel / Resim ve Heykel sergisi:

Bu sergi, 30 Ocak 2020 tarihine kadar İstiklal Caddesi üstündeki St. Antuan Kilisesinin alt şapelinde görülebilir. On iki sanatçının yaptığı melek resimleri ve heykelleri, sergi mekanı olarak seçilmiş olan olağanüstü ve görülmemiş olan kilise ile birleşince, ilgi çekici bir sergi ortaya çıkmış.

Bu sergi sayesinde, her zaman gidip gördüğüm kilisenin alt katında yer alan, görmediğim bir kiliseyi keşfetmek güzeldi. Çünkü her zaman St. Antuan Kilisesi'nin içini gezerdim. Alt katta ki kiliseyi hiç görmemiştim. :((  Sergi gezmeyi, biraz da bilmediğim ya da içini görmenin mümkün olmadığı mekanları, görebildiğim için seviyorum. Bu sergi alanı da öyle bir yerdi. Burası, St. Antuan Kilisesi'nin bahçesinden geçerek binanın yan tarafında olan merdivenlerden indiğinde karşına çıkan küçük bir kilise.  Burası bana, adeta gizemli bir yer gibi geldi. Kapıdan içeri girdiğinizde karşınıza olağanüstü, tavan süsleriyle sizi büyüleyen bir ibadet yeri çıkıyor. Ben çok beğendim. Bu güne kadar gördüğüm en güzel kilise tavanıydı. Sırf bu sebepten, bu şapeli görmeye gidin. Bu sergiyi  kaçırmayın. ;))



3- Paris- Beyrut - Mutluluk Hattı- Fotoğraf sergisi:
Adından da anlaşılacağı üzere Paris ve Beyrut'ta çekilmiş fotoğraflardan oluşan bir sergi. Fotoğraf sanatçısı Dilan Bozyel'in yaşayacağı ve yaşamak istediği şehirleri fotoğraflayarak bulmaya çalıştığı ve mutlu olacağına inandığı iki şehir olan Paris ve Beyrut'ta ki fotoğraflarından oluşuyor. Bu sergi de Fransız Kültür Merkezi'nin içinde ve ücretsiz gezilebiliyor.



Bu sergi  mekan da dikkatimi çekenlerden bir tanesiydi. Hem güzel fotoğraflar görmek hem de Fransız Kültür Merkezi'nin içinde bir nefes almak isterseniz, gezilecek nefis bir sergi.  Bu sergi de 09 Şubat 2020 tarihine kadar görülebilir.:))






Sanatla dolu dolu bir gün geçirmek isteyenlere hepsinin İstiklal Caddesi üstünde olması, çok güzel bir fırsat. Sergilerin süreleri geçmeden bu fırsatı değerlendirin.;)) Sanatseverler için hele de hava güzelse, günü değerlendirmek, bilgilenmek ve gördüklerinden dolayı etkileyici saatler geçirmek için bu sergilere gitmenizi tavsiye ederim.:)) 

Kaçırmayın...









Kaynaklar :

[1]  Serginin broşüründen alıntıdır.
[2]  http://sanat.ykykultur.com.tr/sergiler/bir-zamanlar-toroslarda-sagalassos

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER