AĞLAMA KURSU

 Ağlamak;  TDK ya göre duyumsanan bir acı üzüntü vb. nedeniyle inleyerek, hıçkırarak , çığlıklar atarak ya da bir sevinç karşısında kahkahalar içinde  ya da sessizce göz yaşı dökmek, gözlerinden yaş gelmek demektir.


Ağlamak, insanların tepkilerini göstermek için yaptıkları çok insani bir durumdur. Aynı zamanda kişiyi rahatlatan da bir eylemdir!. Ağlamak, erkeklerin  imtina ettikleri ,kadınların ise gayet doğal yaptıkları bir şeydir.  Çoğunlukla ağlamanın insanı güçsüzleştirdiği düşünülse de yaşadığımız duygusal karmaşadan kurtarır. Bazılarını daha sağlıklı düşünmeye , içsel hesaplaşma yapmasına yardımcı olur. 

Ağlamakla ilgili bir çok görüş olabilir. Ancak geçenlerde televizyonda,  Japonya'da ağlama kursu olduğunu görünce oldukça şaşırdığımı yazmadan geçemeyeceğim. Evet, evet yanlış anlamadınız, ağlama kursundan bahsediliyordu !   


Şaka değil, gerçek! Japonya da yoğun iş temposu ve mesailer nedeniyle ağır stres altına giren çalışanların duygularını rahat ifade edemedikleri ortaya çıkmış. Bunun da şirketlerde verimi düşürdüğü saptanmış. Durum giderek olumsuz hal alınca şirketler ilginç yollara başvurmaya başlamış. Son dönemlerde Japonya'da, şirketler çalışanlarının streslerini almak için onlara "ağlamayı" öğretmeye başlamış. Bunun için özel kurslar bile kurulmuş. Bu iş için kurulan özel şirketler, gelen talep sonucu çalışanların ağlamasını sağlamaya başlamış. Kişilerin, nasıl ağlayacağı kurs verilerek öğretilmeye başlanmış.[1]

Halbuki  çoğunlukla ağlamak güçsüzlük ve zayıflık olarak kabul ediliyor. Hatta ağlayan kişiler, ağladıklarını saklayıp utanırlar.  Erkek adam ağlamaz diye, bizim ülkemizde özlü bir sözümüz dahi var.


Oysa Japonya İnsanların ağlamasının, sağlık üzerinde olumlu etkilerini keşfetmiş. Hatta, ağlamanın, stresle başa çıkmak konusunda gülmek ve uyumaktan daha etkili olduğunu savunuyorlar. [2]

Bence de çok haklılar; her insan ağlamaya ihtiyaç duyar. Toplumsal ön yargılar  nedeniyle bu çok özel gereksinimin sınırlandırılarak, saklayarak, utanarak yaşamamak gerektiğini söyleyebiliriz.  Sonuçta fiziksel olarak ağlama eylemi insanı rahatlatır. Ağlamak, sorunlarla baş edilmediği anlamına gelmez, tam tersi karşısına çıkılan şeyle yüzleşildiği anlamına gelir. Duygular bastırıldığında da ileride daha büyük patlamalara yol açabilir. Bu yüzden ağlama isteği geldiğinde kendimizi kısıtlamamalıyız. Televizyonda duyduğumda komik  gelmişti ama her duyguyu utanmadan yaşayabilmeliyiz. "Allah ağlatmasın, her daim gülelim" diyerek, ağlamanın da çok normal olduğunu söyleyebiliriz. ;)) 

Son olarak Sezen Aksu'nun bir şarkısında dediği gibi;

 "Ağlamak şu gelip geçici dünyada her şeye rağmen var olmak demek. Ağlamak, yaşayan binlerce duygu, insanca ve coşkulu güzel bir şeydir."







Kaynaklar:

[1]  https://www.sonhaberler.com/japonya039da-calisanlara-039aglamayla-rahatlama-kursu039-haber-229029

[2] https://www.hurriyet.com.tr/kampus/japonyada-ogrenci-ve-calisanlara-aglama-dersi-veriliyor-40988403

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SOSYAL KELEBEK KİMDİR?