NAR BAYRAMI - NARDUGAN

2021 yılının en uzun gecesi olan 21 Aralık gecesini de arkamızda bıraktık.  22 Aralık günü itibariyle karanlık geri çekilirken 21 hazirana kadar gündüzün dönemi başlıyor. Yani günler uzuyor! Bu sene en uzun gece aynı zamanda dolunaya denk geldi. Astrologların dolunay ile neyse ki güzel söylemleri oldu. Yılın son dolunayı için umut ve neşe dolu diyenler vardı. Bu bizim ülke için ne kadar geçerli tartışılır! 

Bu arada 21 Aralık gecesi kutlanan, nar bayramını da yeni öğrendik. Geçen seneye kadar ülkemizde, pek bilinmeyen bu bayramın, çeşitli kanallarda adı geçmeye başladı. Aslında adı Nardugan Bayramı imiş!


Nardugan bayramı adından da anlaşıldığı üzere nar yenerek kutlanan bir bayram. İnternette edindiğim bilgilere göre; Türklerin yüzyıllardır sürdürdüğü Nardugan (Nartugan) ismiyle bilinen 'yeniden doğuş bayramı' 21 Aralık'ta kutlanıyor. Çünkü dönenceye (ekinoks) göre en kısa gündüz, en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık'tan sonra yeni yılın geldiğine inanılıyor. (Nar=güneş, Tugan, dugan=doğan) Yani anlamı Doğan güneş. Türkler o dönem Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen’e dualar ediyorlar. Duaları Tanrıya gitsin diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar. Dünyanın tanınmış Sümerologlarından Muazzez İlmiye Çığ da çam ağacı süslemelerinin Hıristiyanlıktan yüzlerce yıl önce Türk geleneklerinde olduğunu söylemektedir. Türkmenistan, Azerbaycan gibi ülkelerde, bu bayram hala kutlanmaktadır.[1]


Güzelliklere, hoş anlara son yıllarda ihtiyacımız olduğundan, böyle bayramlar belki de gelecek için, hayaller kurmak için bahanedir.  İyi şeylere arzu duyduğumuzdan bu tür özel günlere inanılabilir. Öyleyse; kutlu olsun herkese Nardugan Bayramı. :))  Hepimizin evine, sofrasına, hayatına şans getirsin, sağlık getirsin bu harika meyveyle anılan bayram.  Nar taneleri gibi hayatımıza, çok çok bolluk, bereket gelsin.(amin)







Kaynak:

[1]  https://www.yenicaggazetesi.com.tr/turklerde-nardugan-bayrami-nedir-turkler-neden-agac-suslerlerdi-hayat-agaci-neden-yaparlardi-noel-baba-orta-asyada-ayaz-ata-ve-kar-kizdi-sonuna-kadar-okumazsaniz-gecmisi-asla-bilemezsiniz-494415h.htm

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER