SINAV

Sınav sadece okulda olmuyor. Hayat denen kısacık yaşantıda, insanlar ömürlerini hep sınavla geçiriyor. Kiminin ki büyük bir sınav oluyor. Kiminin ki de daha küçük olabiliyor.

Şu da bir gerçek ki insanlar bir kaç senede bir sınavdan geçiyor. Deneyimli biri olarak, ne yazık ki; bu imtihanları tecrübe etmişliğim var. :/


Bilindiği üzere, yaşam hep gülüp, eğlenmekle geçmiyor. Hep şen şakrak olunmuyor. Maalesef hayatın sınavı da tükenmiyor. Hep de zor sınavlardan geçiyor, insan denen fani! Tam her şey iyi gidiyor dediğin zamanlardan sonra sınanıyor, zorlanıyor adem evladı!


Bu sınav zamanlarında; bir güç biz ölümlülerin direnme, dayanma gücünü ölçüp, sonuçta da göreceli şekilde, deneyim kazandırıp, zor durumlardan geçiriyor. İmtihandayken;  belli bir süre  boğazını sıkan bir kaç el, göğsüne oturan bir büyükbaş hayvan, boğazında bir taş ile yaşamak zorunda kalıyorsun. Bugüne kadar edindiğin bilgiler, malumatlar işe yaramıyor, görmüş, geçirmişlik fayda sağlamıyor, öğrendiklerin yararsız oluyor. Çünkü bilmediğin, çalışmadığın, görmediğin yerden sorular, geliyor. Sınav görsel, bedensel, ruhsal, işitsel her şekilde yapılabiliyor. :(

En fenası da hiç kimse bu sınavlara hazırlıklı olamıyor.

Sınav boyunca kişiler direnip, birileriyle dayanışma içinde oluyor ama bir şeyleri  de kontrol edemiyor. Olaylar akıp gidiyor. Sadece uykusuz kalıp, sınavdan kalmamak için dualar ediliyor. Fakat pes etmene izin yoktur. Bu sınavlar değişiktir. Hayat sınavı derin yaralar açar, travmalar yaratır, izler bırakır. 

Yaşananları mecburen, zamana bırakıp, sağlam ve kuvvetli olmak bu sınavların temel taşıdır. Sadece geleni yaşayıp, bunların bitmesini beklemek ve  bir şeyler yapmaya çalışmak olanlara dayanma gücü verir. Sıkışırsın, bunalırsın, acı çekersin, üzülürsün, zaman zaman ağlarsın bazı durumlarda elinden bir şey gelmez. Belki isyan edersin ama kesinlikle beklersin. Sınavın bitmesi için Allah'a sığınır ve dua edersin.

Endişeye mahal yok; sabır göstermek gerek. Sonunda, bu zor sınavlar, bir şekilde biter ve her şey geçer. 

Geçer de; nasıl geçer. Bununla ilgili Oğuz Atay'ın güzel bir sözü var.

"Bazısı teğet geçer, bazısı deler geçer, bazısı deşer geçer ama mutlaka geçer. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SOSYAL KELEBEK KİMDİR?