GAZİANTEP- AĞZINIZIN SUYU AKACAK!

Gaziantep; Güneydoğu Anadolu'nun sanayi, kültür, gastronomi yani her anlamda en gelişmiş kentidir. Şehrin adı, halk arasında çoğunlukla Antep olarak söylenir. Burası ''Güneydoğu'nun Parisi'' olarak da adlandırılır.  Tarihi kadar yöresel yemekleri ile de görülmesi gereken bir şehirdir.

Biz de ailece geçen ay Adıyaman turundan sonra bu güzel şehre uğrayarak,  Antep'in leziz yemeklerini yemeden dönmek istemedik. İki gün kaldığımız için de kısa bir şehir turu yaptık ama  Zeugma Mozaik Müzesi'ni detaylı olarak gezdik. Gezdiğimiz yerleri kısa kısa anlatmaya çalışacağım.;)) 


Gezilmesi gereken diğer müzeler için de hepsinin birbirine çok yakın olduğunu söyleyebilirim. Birini bulduktan sonra diğer müze için tabelalar ile çok iyi yönlendirme yapılmış. Tabela ile hareket etmem derseniz de Google Maps sağolsun imdadınıza yetişiyor. :)) Elinizde bir akıllı telefon varsa eğer, Google Maps ile hepsinin yerlerini çok kolay bulabilirsiniz.  ;))

Gaziantep'te gezilecek yerler:
1-Zeugma Mozik Müzesi                     7-Bakırcılar Çarşısı
2-Zincirli Bedestan                              8-Tahmis Kahvesi
3-Gazi Antep Kalesi                            9-Oyun ve Oyuncak Müzesi
4-Arkeoloji Müzesi                              10-Atatürk Anı Müzesi
5-Mutfak Müzesi                                 11-Kurtuluş Cami
6-Arkeolojik Cam Müzesi                    12-Zeugma Antik Kent


Çingene Kızı Mozaiği
Zeugma Mozaik Müzesi:
Zeugma Mozaik Müzesi 2011 yılında açılmış ,1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşımaktadır.


Oceanos ve Tethys Mozaiği

Müzede yer alan mozaik panoların tamamı çok büyük ustalık eseridir. Bazılarının tam 500 bin parçadan meydana getirilmiş olması yanında figürlerin gerçekçilikleri ve canlılıkları da hayranlık uyandırmaktadır. Ancak müzenin en önemli eseri bu çok büyük boyutlu panolar değil, diğerlerine göre oldukça küçük bir parça halinde keşfedilmiş olan M.S. 2'nci yüzyıl tarihli Maenad ya da daha bilinir adıyla Çingene Kızı Mozaiği'dir. Maenad Villası’nda yemek odasının taban mozaiğinin geriye kalan tek parçasını meydana getiren figürün gözlerindeki mahzun ifade bu mozaiği müzenin en beğenilen buluntusu yapmış ve Zeugma’nın Mona Lisa’sı olarak adlandırılarak antik kentin ve müzenin simgesi haline getirmiştir. [1]

Çingene Kızı mozaiği müzenin ikinci katında karanlık bir odada sergileniyor. Mozaiğin özelliği de ne taraftan bakarsanız bakın Çingene Kızı'nın gözleri size takip etmesidir.  ;))
Müzede sadece Çingene Kızı Mozaği değil diğer mozaikler de muhteşem ve göz kamaştırıyor. Ayrıca mozaiklerin hepsinin açıklayıcı bilgileri detaylı olarak ziyaretçilerin anlaması için özenle yanlarına yazılmış. 


Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi her gün 09.00- 16.30 saatleri arasında geziliyor. Müzeye giriş ücretli, kişi başı 24 TL. Ayrıca Müzekart geçerli. 
Europe'nin Kaçırılışı Mozaği

Bakırcılar Çarşısı:
Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep'in en ünlü çarşısıdır. Bu çarşı adını orada satılan bakır eşyalardan almıştır. Bakır işçiliği Gaziantep'in en eski el sanatlarındandır, hatta mesleklerindendir. Bu çarşının içinde bakır çaydanlıklar ve cezveleri yapan ustaları görmek mümkün. Buradan hediyelik olarak her türlü eşyayı satın alabilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı
Zincirli Bedestan:
Burası da İstanbul'da ki Mısır Çarşısını andırıyor. Bedestan; Osmanlı zamanında üstü kapalı, içinde her çeşit kumaş,mücevher ve her türlü eşyanın satıldığı alış veriş çarşılarına denirmiş. Şimdilerde ise burada hediyelik eşyadan, baharata, kumaşlardan, yöresel örtülere kadar her şeyin satıldığı kapalı bir çarşı olarak hizmet veriyor. Zincirli Bedestan; Bakırcılar Çarşısına giderken yol üstünde, zaten yürürken çevreye dikkatli bakarsanız tabelalar sizi yönledirecektir.
Zincirli Bedestan
Tahmis Kahvesi:
Tahmis, “kahvenin dövüldüğü yer” anlamına gelmektedir. Eski dönemlerde kahve, cevizden yapılan büyük dibeklerde, karataş ya da aynı ağaçtan imal edilen aletlerle dövülürmüş. Tarihi Tahmis Kahvesi Türkmen Ağası ve Sancak Beyi olan Mustafa Ağa tarafından Tekke’ye (Mevlevihane) gelir getirmesi amacıyla yaptırılmış. 1638 yılında yaptırılan Tahmis Kahvesi iki katlı, anılarla dolu bir yapıdır. [2]
Tahmis Kahvesi
Tahmis Kahvesi'nin içinde küçük taburelerde oturarak ister yöresel tahmis kahvesini yada bildiğimiz Türk kahvesini içebilirsiniz. Günün her saati oldukça kalabalık ama alternatif olarak tam karşısında bir kafeteryada var. Tahmis Kahvesini de bulmak çok kolay, Bakırcılar Çarşısı'nı gezip bitirdikten sonra yine tabelaları takip ederek bulabilirsiniz. 


Tahmis Kahvesinin içi
Gaziantep'te neler yenir:
Güneydoğu Anadolu denince ilk akla gelen yemek, o şehrin adıyla yapılan kebaptır. Gaziantep'te de ilk akla gelen yemek tabi ki kebaptır. Bu şehirde en ünlü kebapçılar olduğu gibi sokaklarda, el arabasında seyyar olarak pişiren kebapçılar da çoğunluktadır. Bence ünlü kebapçılara gitmek yerine dolaşarak satanların pişirdiği kebaplar da çok lezzetli olacaktır. Bu şehirde herhangi bir yerde kebap yense dahi kötü olmayacağına inanıyorum.  O yüzden Antep'in acılı kebabını, ünlü kebapçı aramak yerine ilk gördüğünüz yerde yiyin. Antep'te kebabın yanı sıra Ali Nazik kebabı, ciğer kebabı, lahmacun, içli köfte, çiğ köfteyi de ayrıca tatmayı unutmayın.


 Kebap

Gaziantep'e özgü bir diğer yemekte Beyran'dır. Bu yemek sulu bir yemek. Pirinç, kuzu eti ve salçalı su ile çorba kıvamında yapılır. Diğer meşhur yemek ise Küşleme'dir. Koyunun sırt kısmında bulunan ete küşleme deniyor.  Bu et çıktığı yer sebebiyle  az miktarda bulunuyor. İster şişe takılarak ister uzunlamasına ateşte pişirilerek servis ediliyor.  


Baklava

Adı çorba olan ama doyurucu özelliği olan yemekler ise; bol etli, nohutlu, minik toplu köfteleriyle Yuvalama çorbasını, buna benzer bir yemek olan Analı Kızlı Çorbası'nı mutlaka Gaziantep'e gidince yemenizi tavsiye ederim. ;))


Fıstıklı şöbiyet

Gaziantep denince ilk akla gelen tatlı, baklava'dır. Baklava da kebap gibi bence Antep'te her yerde yenebilir. İlla meşhur olan bir dükkanda yemek gerekmiyor. Baklavanın yanı sıra havuç dilimi, şöbiyet, kadayıf (yazarken bile ağzımın suyu aktı:)) da Antep'te tatlı olarak tercih edilebilir. Ayrıca Antep'e özgü diğer bir tatlıda Katmer'dir. Katmer yufkanın içine fıstık, kaymak koyarak pişirilen sonrada üstüne fıstık serpilerek yapılan hafif bir tatlıdır. Baklavadan fırsat kalırsa, denemenizi tavsiye ederim.;))


Havuç dilimi

En son Gaziantep'in sembollerinden olan Antep Fıstığı'nı da unutmamak gerekir. Fıstığı şehrin her yerinde bulmak mümkün.




Ayrıca baharatlar, pul biber, domates, biber salçası, yöreye ait kurutulmuş her türlü meyve yada sebzeyi de Antep'in çarşılarında bulabilirsiniz.




Gaziantep tarihi yerlerinin yanı sıra en başta da dediğim gibi yeme içme kültürü anlamında da oldukça zengin bir şehrimizdir. O yöreye ait kebaplar, tatlılar hepsi şu anda yazarken bile ağzımın suyunu akıtıyor. Lezzet anlamında, kullanılan malzemeler anlamında Antep'te her şey iştah açıcı. Fırsat buldukça bu güzel lezzetleri yerinde yemek için buralara yolculuk yapmak ve keyfini çıkartmak gerekiyor.  Garanti veriyorum ki; Gaziantep'ten damağınızda hoş bir tat, ruhunuzda tarihin derinlikleriyle ilgili güzel duygularla ayrılacaksınız. :)))







Kaynaklar:
[1]  https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/gaziantep/gezilecekyer/zeugma-mozaik-muzesi
[2]  https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/gaziantep/gezilecekyer/tarihi-tahmis-kahvesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER