2022 YILINDA OLANLAR

2022  yılı bitiyor ve yeni bir yıl geliyor. Bu sene de herkes, özel hayatlarında bir şeyler yaşadı. Bunlar iyi, kötü, acı tatlı şeylerdi ve 2022 senesi içinde anı olarak kaldı. Geri dönüp baktığımda ise kişisel şeyler kadar ülke gündemi de hayatımızda büyük bir yer kaplıyordu.
Bu yüzden memleketimizde, olan bazı önemli şeyleri yazmak, yaşananları unutmamak adına yararlı olur diye düşündüm. İşte şimdi sırasıyla olmasa da geçen sene ki gelişmeleri bir bir anımsayalım. :)


İlk önce iki senedir canımıza okuyan,Covid-19 ile başlamak gerekir. Mart Nisan aylarında, insanları kayıt altında tutan HES kodu uygulaması kaldırıldı. Arkasından da kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Bu gelişme ile topluca 2 yıllık esaret bitmiş gibi hissettik. Ayrıca da maske zorunluluğunun kaldırılması demek, Covid belasının bitişi demekti. Bu da güzel bir gelişmeydi.
Sonra Covid yetmezmiş gibi Maymun Çiçeği adıyla anılan yeni bir hastalığın ortaya çıktığı açıklandı.  Üstelik 30 Haziran da ilk Maymun Çiçeği vakasının Türkiye'de görüldüğünü bizzat Sağlık Bakanı tarafından açıklandı. Toplumda hafif, ruhsal bir korku yaratsa da, sevindirici olan  bu hastalığın yayılmamasıydı. Bu yüzden de derin bir oh çektik..:)))


Kötü şeyler bitmiyordu. Haziran ayında Marmaris'te, orman yangını çıktığı haberleri geldi.. Yangın, görevlilerin ve gönüllülerin vargücüyle yaptığı müdahaleler neticesinde, 4. gününde  kontrol altına alındı. Ancak Temmuz ayında bu sefer de İzmir Çeşme'de, Muğla'da, en son da Datça da günlerce süren orman yangınları oldu. Bütün uğraşlara rağmen bu yangınlar, uzun süre söndürülemedi. Binlerce hektarlık orman kül oldu.Yanı sıra bir sürü ormanda yaşayan canlı yaşamını yitirdi. Ne yazık ki büyükşehirlerde ki insanlar, yangınları sosyal medyadan dehşetle izledi.


Başka üzücü olaylar  da oldu.  Mesela bu üzücü olayları sanki bir tek bizim ülkemizde oluyormuş gibi hissettiğimiz anlar yaşadık. Yüzbinlerce insanın katıldığı bazı sınavlar iptal edildi. Milyonlarca insanı kandıran , dolandırıcılık hikayeleri gündemi meşgul etti. Bu dolandırıcıların bazıları yakalandı, bazılarının hala firarda olduğu açıklandı. 

Ülkemizin bir iki ilinde, yaşayanlar için olanlar kadermiş gibi, yine facialar yaşandı.  Mesela Bartın'da kömür madeninde patlama yaşandı. 41 kişi hayatını kaybetti, yaralananlar oldu. Yine sosyal medyada üzücü görüntüler, yüreğimizi burktu. Fakat acı ona uğrayanı yaktı, kavurdu. Ve hayat devam etti!
                                    

Memlekette, ekonomi dendiğinde en çok konuşulan konu yine  asgari ücret oldu. Bunun sonucunda ise  asgari ücrete üç kere zam yapıldı. Yıl başında 4.250 TL ye yükseltildi. Temmuz ayında ise 5.500 TL olarak artırıldı. En son Aralık ayında 8.500 TL olarak açıklandı. ancak, bu artışların geçinmek için bir çözüm olmadığı, konuşulup durdu.

Ayrıca, Halk Ekmek büfeleri önünde tüm yıl boyunca, ucuz ekmek almak için uzun kuyruklar oluştu. 



Ayrıyeten, Euro ve Dolar kuru 20 TL'ye dayandı.

Bunlardan başka, Benzin ve Motorin fiyatları hiç olmayacak kadar arttı. Her ikisinin de birim litre fiyatı 20 TL yi geçti.


Olanlardan anlaşılacağı üzere, herşey aşırı, aşırı, aşşşşırı pahalılandı. Meyve, sebze, et, süt, peynir, yumurta fiyatları aldı başını gitti. Peynirin fiyatı, etin fiyatını geçti.  Bugün aldığın malın fiyatı bir sonraki gün farklı olmaya başladı. Ev fiyatları uçtu gitti. Kiralar hiç olmayacak kadar çok arttı. Herkes pahalılıktan şikayet eder oldu. Cümle alem, kara kara düşünmeye başladı.
 

Komik şeylerde oldu. 12 Kasım da Türkiye genelinde saat 18.57 de  deprem tatbikatı yapılacağı duyuruldu. O gün geldiğinde cep telefonlarına mesaj geldi ve siren sesi çaldı. AFAD merkezinde ise tatbikat sırasında ünlü şarkıcı Edis'in Martılar şarkısı çaldı. Sosyal medyada bu konuyla ilgili ironik şakalar yapıldı. ;))


Kötü olayların, en kötüsü de ne yazık ki bu sene İstanbul'da yaşandı. 13 Kasım da Beyoğlu'nda sivillerin olduğu bir yerde bombalı bir saldırı meydana geldi. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti. 85 kişi yaralandı. :(( Patlama görüntüleri sosyal medyada dolaşmaya başlayınca, kısa zaman sonra görüntülere yayın engeli geldi. Sevindirici olan terörist kısa sürede yakalandı. 

İnsanları televizyon başına oturtan, Dünya futbol şampiyonası Katar'da yapıldı. Bir ay boyunca karşılaşmalar takip edildi. Sonunda kupayı Arjantin kazandı.

Çok çok kötü olaylar da ne yazık ki bu topraklarda olmaya devam etti. Yine hergün kadınlar, onları bir zamanlar seven veya sevdiğini iddia eden erkekler tarafından öldürüldü. Yine hayvanlara eziyet edenler vardı. Çocuklara taciz haberlerinin ardı arkası kesilmedi. Bunları duydukça, içimiz sızlamaya devam etti. Elimizden hiç bir şey gelmemesi de oldukça üzücüydü.


Pek tabi ki siyasi de birçok şey oldu. Ancak onlara değinmeyeceğim. Ne yazık ki 2022 yılı her sabah uyandığımızda bir şeyler oldu ve bir konu hakkında fikir yürütmekle günlerimiz geçti. Bu nedenle "coğrafya kaderdir" lafı bu sene çok duyduğumuz bir cümle oldu.Malesef  dünyanın iyiye gitmediği  ise hep konuşuldu. Ülkemiz için ise hep işimiz Allah'a kaldı. 

2023 yılı için ise çoğunluk insanın beklentisinin büyük olduğunu duyuyorum. Hep iyi, hep güzel şeylerin 2023 senesinde olmasını ben de istiyorum.  Dileğim; 2023 güzel bir yıl olarak gelsin, ülkemizin hayrına olsun. 







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SOSYAL KELEBEK KİMDİR?