SERGİ


İstanbul'da yaşamak; biraz da sanatla iç içe yaşamak demek. Çeşitli yerlerde bir çok sanatsal aktivite oluyor. Galata Rum İlkokulu da bu tür aktivitelerin yapıldığı sergi alanlarından biri. Burada yeni bir sergi olduğunu duyunca kızım ile beraber hafta sonu gitmek için plan yaptık.

Galata Rum İlkokulunda bir sergi varsa ben buraya gitmekten çok keyif alıyorum.Sanırım sebebi hem okulun geçmişteki yaşanmışlığı ,hem de sergi alanının farklılığı. Burası eskiden ilkokul olarak kullanılıyormuş,şimdi ise her odada (aslında eskiden buralar sınıfmış)  başka başka sanat eserleri sergileniyor.



Yeni bir sergi ,değişik çalışmalar görmek,kişinin kendisini geliştirmesi demek. Hele de çağdaş sanat demek,daha da farklı çalışmalar izlemek demek. Bu tür sergilerde hiç ummadığın  örnekler görmek mümkün oluyor.
Serginin açık olduğu tarihler 6.Mart-12.Mayıs/2018 tarihleri arası. Çağdaş sanattan örneklerin bulunduğu serginin adı ''İlk Raunt''. Sergi,gezilmek için meraklıları bekliyor. Sergide sadece sanat eserleri yok ayrıca konuşmacıların olduğu toplantılarda yapılıyor. Okulun girişinden alınan broşürde yapılacak olan konuşmaların tarihleri ile ilgili bilgiler bulunuyor.





Sergi de  67 Türkiye'li sanatçının 80'e yakın eseri bulunuyor. 80 li yıllarda Türk sanatının geçirdiği evrimde önem taşıyan tecrübeli sanatçılarla,kariyerlerinin başında olan genç sanatçıların çalışmaları yan yana görülebilir. Burada yer alan pek çok yapıt ilk kez kamuya açık bir alanda  sergileniyor.




Sergi ücretsiz olarak gezilebiliyor. Ayrıca okulun girişinde detaylı bilginin bulunduğu broşürler görevliler tarafından  ziyaretçilere veriliyor. Bu verilen broşürlerde sergiyle ilgili aşağıdakiler yazılmış. Kısaca alıntı yapacağım;





''Sergi,şiirselliğin politikayla,bireyselliğin toplumsallıkla karıştığı kavramsal bölümlendirmelerden oluşuyor. Kimliğe ilişkin meseleler,feminizm, sosyo-politik ve jeopolitik konuları ele alan eserler,Galata Rum Okulu'nun dört katınnda farklı odalarda sergileniyor.Sergi içerdiği çok sayıda  sanatçı ve yapıtın yanı sıra,sergilenen yapıtların geleneksel olmayan ,radikal yapısından  ötürü zorlayıcı,hatta kimi zaman kavraması güç olarak algılanabilir.''


Sergide,fotoğraftan videoya kadar farklı çalışmalar bulunuyor. Yukarıda alıntı yaptığım broşürde yazdığı gibi; algılaması zor eserler de bulunuyor.




Bunların içinde bence en çarpıcı olan 1997 yılında Şükran Moral'ın yüksek kaldırım'da yaptığı genelev performansı. Video olarak izleyiciye sunulmuş,mutlaka görülmesi,izlenmesi gerek.




Sergi sadece pazartesi günleri kapalı.Salı-Cumartesi günleri saat 11.00-18.00 arası gezilebilir. 




Bienal ya da Contemporary gibi sanatsal sergileri gezenler tarafından ilgiyle izlenecek bir sergi. Modern sanat  sevenler, keyifle gezebilir.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER