NORMALLEŞME SÜRECİ 12.HAFTA

8-14 Haziran haftası, Pandemi sürecinde, normalleşmenin sürdüğü haftaydı. Bu hafta da normalleşme süreci için çeşit çeşit isimler bulunmaya başlandı. Kontrollü normal hayat, yeni normal, normalleşme süreci, eski normal gibi gibi isimler, bulunanlar arasındaydı. Anlayacağınız, kısıtlamaların kalkmasıyla herkesin kafası çorba oldu. :))

Bilinen şu ki; normalleşme yani yasakların kalktığı, tedbirlerin devam ettiği bir süreçtir. Şu da var ki normalleşmeye çalışırken, hastalığı unutanlar da çoğunlukta. Herkes sanki normalleşme sürecine dönünce Corona Virüs'e ilaç bulundu ve hastaneye her yatan iyileşip çıkıyor zannedilmeye başlandı. Sokaklar kalabalıklaştı, sosyal mesafeye uyulmamaya başlandı. Sahiller yoğunlaştı, vatandaşların maske takmadığı gözlendi. Birden bire insanlar, eski hayatlarına döndü. Sanki Covid-19'a aşı bulunmuş gibi tedbir almaktan vazgeçildi. Evet, yetkililer normale dönmek için kısıtlamaları kaldırıyor. Ancak bu normal eski normal değil. Bu hiç bilmediğimiz, yeni normal olacak deniyor. Biraz karışık bir durum ama Sağlık Bakanı her türlü iletişim kanalından halkı uyarmaya devam ediyor. Maske, hijyen ve sosyal mesafeye uyalım diyor. Ancak, maske takanlar azaldı. Maske takanlar da maskeyi ağzından başka her yerlerine takmaya başladılar. Mesela maskeyi, çene altına, burnu açıkta kalıp sadece ağzına, gözlük gibi kafasına, bilezik gibi koluna, hatta göz bandı gibi yaparak gözüne takıp uyuyan bile görüntülendi. Maske takmak da ayrı bir komedi oldu. 

Yaz aylarında olduğumuz için tabi ki sıcaklarda başladı. Maske takmakta insanı bu sıcaklarda maalesef zorluyor. Maske takmayanlara mikrofon uzatıldığında, neden takmadıklarını farklı bahaneler uydurarak açıklıyorlar.  Mesela; çok sıcak, terledim, hava almak için çıkardım veya açık alanda olduğu için takmadığını söylüyorlar. Aslında en çokta açık alanda ve kalabalık olan yerlerde maske takmamız gerekiyor. Anlaşılan, hala maskenin Corona Virüsten nerede ve nasıl koruyacağını insanımız anlamakta zorlanıyor. Bu haftada maske ile ilgili konular tam bir kaos yaratmaya devam etti.

Bu arada 42 ilde maske takmadan sokağa çıkmak yasaklandı. Bunların arasında İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirler şimdilik yok! (Ben bu yazıyı yazarken, 18 Haziran 2020 itibariyle İstanbul'da maskesiz sokağa çıkmak valilik tarafından yasaklandı. Maskesiz dışarı çıkanlara idari para cezası yazılacak.)

Hafta başında  iyileşen hasta sayısı fazlaydı. Ancak önlemler kaldırılınca uzman doktorlar, vakaların artmasından endişe duyduklarını dile getirmeye başladılar. Çünkü kalabalık parklar, parklarda halay çekenler ve askere uğurlama karmaşası çoğaldı. İnsanların yoğun olarak bir arada oldukları görüntüler gelmeye başladı. Bunun üzerine Bilim Kurulundaki doktorlar açıklamalar yapmaya devam etti.'' Açık havada olunması bir şeyi değiştirmez, sosyal mesafeye uyulmalı ve maske gibi önlemler alınmalı. Kalabalıklarla yakın temas iyi değil. Semptomu olmayan taşıyıcı insanlar var.'' dediler.

Ne yazık ki dinleyen olmadı! 


Bütün hafta, Türkiye'nin değişik illerinden karantinaya alınan onlarca mahalle, onlarca köy ve apartman haberleri gelmeye başladı. Konya, Bitlis, Diyarbakır, Bursa, Samsun gibi değişik illerden yeni tanı konulan Corona Virüs hasta haberleri artarak geldi. 

Buna rağmen hafta ortasında yapılan, hükümetin kabine toplantısından sonra alınan kararlar açıklandı. Bu kararlarda; lokantaların açık olma saatleri 24:00'e çekildi. 0-18 yaş çocukların sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi. 65 yaş üstü vatandaşlar 10.00-20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecekler. Nikah salonları 15 Haziran'da, düğün salonları 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallarla faaliyete geçebilecekler. Açıklamanın sonunda Cumhurbaşkanı milleti uyardı; ''Maske, hijyen ve sosyal mesafeye mutlaka uyalım.''

Ertesi gün Sağlık Bakanı ''Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde özellikle Diyarbakır'da günlük 100 vakaya kadar artışlar özellikle kültürel, mevlit, taziye, toplu ziyaret gibi nedenlerle artış gösterdi'' dedi. Ayrıca'' Corona Virüs'e karşı henüz etkili bir ilaç veya aşı bulunamadı'' dedi. ;))

11 Haziran 2020 tarihi itibariyle Bursa, Kayseri, Kırıkkale, Kayseri, Diyarbakır, Urfa,Mersin, Kırklareli, Kastamonu , Kocaeli, Gaziantep, Karabük, Konya gibi şehirlerden Covid-19 test sonuçları pozitif çıkan ve temas ettikleri yüzlerce kişinin karantinaya alındığı haberlerini okumaya başladık. :(( 


13 Haziran 2020 tarihinde hasta olan günlük kişi sayısı 1.459, günlük vefat sayısı 14,  iyileşen günlük hasta sayısı 985 kişi oldu. Vakalar, tedbirlere uymayanlar yüzünden artmaya başladı. Bilim Kurulundaki doktorlar, sıcakların virüsün kaybolmasında hiç bir etkisi olmadığını anlatmaya çalıştılar. Anadolu'daki bazı illerde vakaların arttığı hatta hastanelerde tüm yatakların dolduğu, gelen bilgiler arasındaydı. Bu arada Sağlık Bakanı; ''İyileşen hasta sayımız yeni vaka sayısının altına düştü. Yoğun bakıma ve solunum cihazına ihtiyaç artıyor. Hedeften uzaklaşıyoruz. En zayıf noktamız tedbirsiz iyimserlik. Tedbirli iyimser olalım. kontrollü sosyal hayat dönemine tam olarak geçelim'.' dedi. Testlerin artık her vatandaşımıza yapılacağını kararlaştırdıklarını da ekledi.



Boş vermiş ve tedbir almadan dolaşan insanlar yüzünden, Corona Virüste ikinci dalganın çok yakında geleceğini söyleyenler de çoğaldı.

Ne diyelim; tedbire devam, her şeye rağmen izole yaşamaya devam, hijyene devam, sosyalleşmeye hayır! Anlaşılan böyle yaparsak hastalıktan korunabiliriz ve sağlıklı kalabiliriz. 







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER