NORMALLEŞME SÜRECİ 13. HAFTA


Corona Virüs, Mart ayının ortasından itibaren, dünyadaki diğer ülkelerden sonra, Türkiye'nin de başına bela olmaya başlamıştı. Ülkemizde vakalar görüldükten sonra, kendi ohalimi ilan ederek önlemimi almaya çalıştım. Evde kalarak izole bir yaşam sürmeye devam ettim. Daha sonra da ülkede yaşananları buraya yazmaya çalıştım. Normalleşme süreciyle beraber on üç haftadır olan biteni bir nevi günlük gibi ama aslında kendim için buraya not alıyorum. 


Herkesin bildiği gibi normalleşme süreci dense de, hala Pandemi süreci geçmiş ve bitmiş değil. Çünkü bu virüse hala bir ilaç veya aşı bulunamadı. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Tübitak çatısı altında, 8 ekip aşı çalışmalarına devam ediyor. Zaman zaman dünyadaki aşı bulma çalışması haberleri de iletişim kanallarından duyuruluyor. Bu çalışmalarda, ilacın örneklerinin hayvanlar ve insanlar üzerinde denendiği ama hala olumlu bir gelişme olmadığı da söyleniyor. Ancak 15-21 Haziran 2020 tarihleri arasındaki hafta, insanımız sanki bu hastalığa bir çare bulunmuş gibi eski normal hayatlarındaki gibi yaşamaya devam etti. :( Tedbirsiz sokaklarda dolaşan kişiler görüldükçe, bu davranışların sonuçlarının ağır olacağı söylendi.


Yetkililer tedbirlere devam edin, maske, hijyen ve sosyal mesafeye devam edilsin dedikçe ,kurallara uymayanlar çoğaldı. Maske takmayanlar ve toplu düzenlenen organizasyonlara devam edenler sonucunda da bu hafta iyileşen hasta sayısında düşüş oldu. Hasta olanlar fazlalaştı. Hatta bazı şehirlerde, hastanelerde boş yatak kalmadı. Kapanan Corona servisleri tekrar açılmaya başladı. İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde Umumi Hıfzısıhha kurallarınca 28 ildeki, 2 belde, 28 köy, 40 mahalle ve 6 mezra olmak üzere toplamda 48.170 nüfusa sahip olan 76 yerleşim biriminde karantina tedbirleri uygulandığını duyurdu.


Özellikle Anadolu'da ki bazı şehirlerde (Urfa, Diyarbakır, Konya, Gaziantep vb) karantinaya alınan köy, mahalle, apartman sayıları artmaya devam etti. Bunun üzerine, kırk iki şehirde sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı. En son 18 Haziran'da İstanbul'da da açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi. Takmayanlara dokuz yüz lira para cezası kesileceği duyuruldu. 


Yetkililer arasında sokağa çıkma kısıtlaması konusunda karışıklıklar yaşandı. Sağlık Bakanı ''önümüzdeki dönemde genel anlamda sokağa çıkma kısıtlaması gibi bir durumu düşünmüyoruz'' dedi. Aynı gün Cumhurbaşkanı hafta sonu yapılacak olan YGS sınavının olması sebebiyle 20 Haziran 2020 cumartesi günü, 09:00- 15:00 arası sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ayrıca Yüksek Öğrenim Kurumları sınavının yapılacağı 27 Haziran Cumartesi 09:30- 15:00 arası ve 28 Haziran Pazar günü 09:30-18:30 saatleri arasında da 81 ilin tamamında sokağa çıkma yasağı olacağını da ekledi.
15-21 Haziran haftasında hasta sayısı da artmaya ve iyileşen hasta sayısında da dengesiz 
değerler çıkmaya başladı.
15.06.2020 günü vaka sayısı 1592 kişi ve iyileşen   947 kişi
16.06.2020 günü vaka sayısı 1467 kişi ve iyileşen 1015 kişi
17.06.2020 günü vaka sayısı 1429 kişi ve iyileşen 1261 kişi
18.06.2020 günü vaka sayısı 1304 kişi ve iyileşen 1382 kişi
19.06.2020 günü vaka sayısı 1214 kişi ve iyileşen 1494 kişi
20.06.2020 günü vaka sayısı 1248 kişi ve iyileşen 1312 kişi
21.06.2020 günü vaka sayısı 1192 kişi ve iyileşen 1412 kişi
Bu arada Bilim Kurulundaki doktorlar da halkı uyarmaya devam ettiler. Prof. Dr. Hasan Tezer: ''Ülkemizde tek bir vaka görmesek dahi dünyada salgın devam ettiği sürece kimse güvende değil. Kurallara uymak zorundayız.Salgın bitmedi. Normalleşme demek eskiye döndük demek değil. Tüm dünyada ölüm oranları ve vaka sayıları artıyor.'' dedi.

Prof. Dr. İlhami Çelik:''Maalesef sayı arttı ama bu Nisan ayına kıyasladığınız zaman seviyeye henüz yaklaşmış değiliz. Kurallara dikkat etmezsek bu da kaçınılmaz olacak. İkinci dalgayı erkene almak gibi bir gayrete gireceğiz gibi çabalarımızı sürdürüyoruz.'' dedi.


Prof. Dr. Mehmet Ceyhan:''Sadece vaka sayısı değil, yoğun bakıma yatan ve solunum cihazına bağlanan hasta sayılarında da artış var. Bunun nedeni 65 yaş ve üzerinin tedbirler alınmadan toplum içine çıkarılması.'' dedi.
Sağlık Bakanı ise'' Salgın riski ortadan kalkmış değil. Normalleşme mücadeleden geri adım atmak anlamına gelmemelidir.'' dedi. Prof. Dr. Levent Akın '' Toplumda, yeni tip Corona virüs salgınının bittiği yönünde bir algı oluştuğunu belirtti. Toplum kontrolünü kaybetti.'' dedi.

O kadar haklı ki! Şu zamanlarda sokaklarda ki insanlar tedbirsiz ve önlem almadan yaşamaya devam ediyorlar. Endişe ederek, tedbir almadan yaşayan insanları izliyoruz. Böyle giderse bu virüsün yakın zamanda bitmesini beklemek aptallık olur!

16 Haziran 2020 günü ise adliyeler açıldı. Yine bildik görüntüler, yine karmaşa, kalabalık ve uzun kuyruklarla sosyal mesafenin hiçe sayıldığı bir açılıştı. İstanbul adliyesinin önünde, içeri girmek için kapıda sıra olmuş, dip dibe insanları gördük. Nedense bu görüntüler bir türlü değişmiyor. Bundan sonra da değişeceğini düşünmüyorum. Çünkü, sorumsuzluk çok fazla! Gerçekten Allah'a emanet yaşıyoruz!
21 haziran 2020 günü ise en uzun gündüz ve en kısa geceydi. Aynı zamanda bu tarih, yaz aylarının başlangıcı anlamına da geliyor. Ayrıca 21 Haziran günü parçalı güneş tutulması yaşandı. Sanki 2020 yılında çok az şey olmuş gibi; astrologlar bu güneş tutulmasından da hiç güzel beklentileri olmadığını söylemeye başladılar. Çoğu astrolog, bu tutulmadan sonra deprem, su basması, sel vb. gibi aklımıza gelebilecek her tür kötü şeyin olacağını söyleye söyleye içimizi kararttılar. :))

Bu arada Çin'de yeni korona virüs vakaları bildirildi. Gevşetilen önlemlerin tekrar geri geldiği yazıldı. Hatta başkent Pekin'de acil durum seviyesi 3. seviyeden 2. seviyeye yükseltildiği ve havalimanlarını kapatarak, seyahat kısıtlaması getirildiği söylendi. Ayrıca 24 gündür yeni koronavirüs vakası bildirmeyen Yeni Zelanda'da 2 yeni koronavirüs vakası tespit edildiği haberlerde duyuruldu. Hindistan'da 24 saatte 12.889 vaka olması ise korkutucu bir gelişmeydi. ABD; Brezilya ve Rusya ise dünyada en çok korona vakası olan, ilk üç ülke olarak listelerde yer aldı. En kötüsü de tüm dünyada onaylanmış Corona virüs vakalarının sayısı 9.240.000'ü aştı.
Bu haftanın gelişmeleri de anlaşıldığı üzere; hiç iç açıcı değildi. 2020 yılının ilk altı ayı, kötü olayların arka arkaya yaşanmasıyla bitiyor. Bundan sonra, normalleşme adı altında yaşadığımız bu günlerde, kendi tedbirlerimizi almaya devam ederek yaşamaya devam etmeliyiz. Çünkü unutmayalım ki; bu illet hastalığa çare hala bulunamadı. En önemlisi deCorona Virüs hiç bir semptom göstermeyen taşıyıcılar ile aramızda dolaşıyor. Tehlikenin nerede olduğunu bilmediğimiz için de kalabalıklara girmeden ve izole yaşamaya devam diyorum...









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER