CORONA VİRÜS VE İLK DEFA GÖRDÜKLERİM - 2

Corona Virüs yüzünden, ilk defa tanık olduğum olaylar ve kurallarla ilgili yazmaya devam ediyorum.:)) İlk yazının linkini de ekliyorum. Bu maddeleri okumaya başlamadan bir önceki yazımı okumanızı tavsiye ederim. ;)
https://maviboncukayse.blogspot.com/2020/04/corona-virus-ve-ilk-defa-gorduklerim.html


17- Ülkemizde bazı bankalar, insanların kredi ödemelerini (bazıları faiz ilave ederek) 3 ay erteledi.

18- Dünyadaki bütün ülkelerde bu salgın hastalık görüldü. Her ülkede bu virüsden etkilenen ve  ölenlerin sayıları, her gün istatiksel olarak açıklanmaya başlandı. Bu salgından payını almayan ülke kalmadı.

19- Yurt dışında okuyan, çalışan vatandaşlar, ülkelerine dönmek için çaba sarf etti. Yurt dışından getirilen Türkiye'ye getirilen vatandaşlar, öğrenci yurtlarında 14 gün karantinada tutuldu.

20- Suudi Arabistan bu hastalıktan dolayı hac ve umre için gelenler için sınırlarını kapattı. İlk defa Kabe'nin etrafının boş olduğu görüntüler yayınlandı.

21- Türkiye'de toplu kılınan namazlar ve ayrıca cuma namazı yasaklandı. Camiler kapatıldı. 

22- Ülkeler, sırayla sınırlarını kapattı. Türkiye'de bir çok ülkeye uçuş yasağı getirdi. Sonunda Türkiye vatandaşlarına yurt dışına çıkışı yasakladı. Boş havaalanı ve otogar görüntüleri televizyonlardan yayınlandı.



23- Türkiye'de, Corona salgını nedeniyle hapishanelerdeki doluluğu azaltmak için bazı tutuklular için af çıkarıldı.


24- Dünya Sağlık Örgütü 11 Mart 2020'de bu virüs için Pandemi ilan etti. Pandeminin; küresel, yani dünyayı saran bir salgın hastalık, demek olduğu dünya tarafından öğrenildi. :))

25- Bazı ülkeler, vatandaşlarını koruyumak adına hastalığı önleme paketlerini açıkladı. Bazı ülkeler işten çıkarmayı yasakladı hatta bazı işlerine gidemeyen vatandaşlarına maaşlarını vermeyi garantiledi. Türkiye; Corona ile mücadele için bağış kampanyası düzenledi. Herkesten sms yolu ile bağış yapması istendi. Böylece ihtiyaç sahipleri için bankada para toplandı. Ancak ülkede açıklanan bu ve bunun gibi diğer paketler, çoğunluğu pek memnun etmedi. :((

26- İnternet üzerinden, dünyada tanınan müzeleri (Louvre  Müzesi, Taj Mahal, British Museum, Van Gogh Müzesi vb.) evden çıkmadan sanal olarak gezme imkanı sağlandı.

25- Dünyanın sayılı üniversiteleri kendi sitelerinde ücretsiz online eğitimler vermeye başladı.

26- Tübitak beş bin e-kitabı, ücretsiz olarak halka açtı.

27- Türkiye'de de Kültür ve Turizm Bakanlığı, bazı müzeleri (Göbeklitepe Ören yeri, Efes Müzesi, Cumhuriyet Müzesi vb) ücretsiz, sanal olarak gezme imkanı sağladı. 

28- Dünyaca ünlü orkestralar (Berlin Flarmoni orkestrası,Viyana devlet Operası,The Metropolitan vb), arşivlerindeki konserlere erişimi ücretsiz, online olarak dünyaya açtı. 

29- Türkiye sadece Corona ile mücadele etmek için, biri Yeşilköy Atatürk Havalimanı, diğeri Sancaktepe'ye olmak üzere iki tane 1000 yatak kapasiteli hastane yapmak için karar alındı. Bu hastanelerin inşaatının 45 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmasına karar verildi. 

30- Dünyada sokaklar boş olduğu için hayvanlar sokaklarda özgürce dolaşmaya başladı. Galler sokaklarında dağ keçileri, Dubai'de tavus kuşu, Şili sokaklarında puma görüldü.

31- Ülkemizde Corona olan ve hastanede karantinaya alan bazı kişiler, karantinadan kaçtı. Sağlık ekipleri ya da polisler bu insanların peşine düşerek yakaladı ve hastahaneye geri götürdü. :(( Televizyonlardan bu görüntüleri akşam haberlerinde tüm Türkiye izledi.

32- Sahillerde yürüyüş yapmak ve balık tutmak yasaklandı. Buna rağmen hala yürüyüş yapan ve balık tutan insanlar görüldü. Bunun üzerine polisler yasağa uymayanlara, yürüyüş yapanlara ve 65 yaş üstü insanlara ceza kesti. 

33- Çin'den ilk olarak başlayan bu salgını yine, ilk önce Çin kontrol altına almayı başardı. Bu seferde Çin kendi vatandaşlarına salgının olduğu ülkelere gitmemelerini duyurmaya başladı.

34- İnsanlar 2020 yılında, ellerini yıkamayı öğrendi! .:))

Bu salgınla gördüm ki; insan hayatı boyunca daha kötü ne olabilir veya daha ilginç ne yaşarım dememeliymiş. Yukarıda yazdığım bazı maddeleri, biri bana söylese ''yok canım böyle bir şey olamaz!'' diyebilirdim. Ancak her şey yaşayınca öğreniliyormuş.Bir kere daha tecrübe ettim.:))  Bu salgın hala kontrol altına alınamadı. Aşısı bulunamadı. Hala insanlar hasta olmaya ve ölmeye devam ediyor. Bu yüzden de; önümüzdeki günleri yaşayarak daha ilginç ne olabilir acaba diye bekleyip görmeye devam edeceğiz. :))

Son olarak #evdekal ve kendinize dikkat edin! ;) 



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SOSYAL KELEBEK KİMDİR?