CORONA VİRÜS VE İLK DEFA GÖRDÜKLERİM - 1

2020 yılı, mart ayının başından beri ülkemizi de ele geçiren salgın hastalık Covid-19 ile hayatımız tamamen değişmeye devam ediyor. Bununla beraber, Corona Virüs ile  birtakım şeyleri de ilk defa görmeye başladık. Öyle ilginç görüntüler oluştu ki , kimileri çok şaşırtıcıydı. Bazısı eğitici ve hayat kurtarıcıydı, bazısı da bu belirsiz ortamda eğlenceliydi. Çoğunu ilk defa yaşadığım için bu davranışları ve olayları aşağıda madde madde sıraladım. :))



1- Ülkemizde; ilkokulların, ortaokulların, liselerin ve üniversitelerin eğitimleri uzaktan yani televizyondan yapılmaya başlandı.

2- Dünyada ve Türkiye'de bir çok şirket, çoğu çalışanını evden çalışmak (home office) üzere organize etti.

3- Dünyada ve Türkiye'de, marketlerde tuvalet kağıdı almak için insanlar kavga etti. :(( Ülkemiz de dahil olmak üzere, bütün marketlerde tuvalet kağıtları bitti. Bazı ülkelerde ve bazı marketlerde tuvalet kağıdı almak isteyenlere, raflardan güvenlik görevlileri tuvalet kağıtlarını tek tek verdi. :))




4- Ülkemizde; kolonya almak için dükkanların önünde çok uzun kuyruklar oldu.

5- Türkiye'de 65 yaş üstü insanların sokağa çıkmaları yasaklandı. Bazı illerde kurallara uymayan yaşlıların toplandığı ve oturduğu meydanlarda banklar söküldü.

6- Ülkemizde; 04 Nisan 2020 günü itibari ile, 20 yaş altı gençlerin sokağa çıkması yasaklandı.

7- Türkiye'de 31 şehire girişler ve çıkışlar yasaklandı.

8- Marketlerde insanların bazı gıda ürünlerini evde istiflemesini engellemek için sınırlama getirildi. İki taneden fazla alınmaması için market raflarına yazılar asıldı.




9- Ülkemizde ve dünyada kalabalık ortamlar olduğu için alış veriş merkezlerinde dükkanlar birer birer kapandı. :(( Sonunda da alış veriş merkezleri kapandı.

10- Dünyada ve Türkiye'de sokaklarda insanlar, caddelerde arabalar azaldı. Trafiğe az araba çıktığı için sıkışan trafik de kalmadı. Özellikle kalabalık bir şehir olan İstanbul'da, sokaklarda insanlar azalınca ıssız bir şehir görüntüsü oluştu.:((

11- Tüm dünyada; ünlü şarkıcılar Instagram, Facebook ve Youtube gibi sosyal medya platformları üzerinden canlı konserler verdi.

12- COVID19 hapşırma sonucu damlacıklarla bulaştığı için tüm dünyada ''sosyal mesafe'' adında bir tanım bulundu. Her yerde, iki kişi arasındaki mesafenin, en az bir metre ya da 3 adım olmasına dikkat edilmeye başlandı. Herkes birbirine belli bir mesafe bırakarak sıraya girmeye dikkat etti. Bu yüzden aralıklı olan market ya da banka kuyruklarında ilginç görüntüler oluştu. Bu arada Türkiye'de bütün uyarılara rağmen kuyruklarda birbirine yakın duranlar, kalabalık yaparak kurallara uymayanlar ve dip dibe sıralar ne yazık ki olmaya devam etti.:((



13- Bazı ülkelerde ve Türkiye'de,  insanların sokağa çıkmaması sayesinde dolayı hava kirliliği azaldı.

14- İtalya-Venedik'te şehirdeki gondol seferleri yapılmayınca, kanallarda balıklar hatta yunuslar yüzmeye başladı.

15- Tüm dünyada sokaklar ve caddeler dezenfekte araçlarıyla ilaçlandı ve yıkandı.

16- İnsanlar tüm dünyada sokağa çıkarken(bizim ülkede bile) maske, eldiven takmaya başladı.


Devamı bir sonraki yazımda...




Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SOSYAL KELEBEK KİMDİR?