ŞEKERSİZ ÇİLEK REÇELİ


Çilek; hem sevilen hem de faydası saymakla bitmeyen narin bir meyvedir.  Kötü kolesterolü düşürüyor. Hastalıklara karşı vücudun direncini artırıyor. Hatta kansere karşı koruyor. Kalp ve damar sağlığını koruyan antioksidanlar çilekte bolca bulunuyor. Bol miktarda besin lifi içeren çilek kabızlığa da iyi geliyor. Yüksek oranda C vitamini içerdiğinden ciltteki yaşlanma etkilerini geciktiriyor. Sekiz adet çilek, insanın günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor. Bu arada yaklaşık sekiz tanesi 46 kaloridir. ;) Yalnız çilek bazı kişilerde alerjiye de neden oluyor. Bu yüzden fazla tüketmemek veya kontrollü yemekte fayda var. Minik bir bilgi daha; çilek meyvesi, gül bitkisiyle aynı ailedendir. ;)) 


Çilekten bu kadar bahsetmişken ve çileğin bitmesine de çok az zaman kalmışken, şekersiz bir çilek reçeli  tarifi vermek istedim. :)) Yalnız, benim yaptığım reçel, rafine şeker tüketmeyenlerin  tercih edeceği bir reçeldir. Çoğunluğun aklından şekersiz reçel mi olur fikri geçebilir. Ancak son yıllarda şekerin zararları her yerde anlatılırken, şekersiz tarif verenlerin çoğaldığını da unutmayalım. ;)  Tatlı meyvelere zaten ilaveten şeker eklemek bence iyi bir fikir değil. Çilekte yeterince tatlı bir meyve olduğu için, tam da şekersiz reçel yapılacak meyvelerden olduğunu söylemeye gerek yok! Ben bu reçeli, şekersiz yaptım. Çokta güzel oldu. Denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:

Yarım kg. çilek
1/3 çay bardağı su
2 yemek kaşığı bal
2 fiske limon tuzu


Yapılışı:

Çilekleri, güzelce yıkayın. Sonra da ayıklayın. Çileklerin süzgeçte suyu iyice süzülene kadar bekleyin. Her bir çileği dilim dilim tencerenin içine doğrayın ve üzerlerine 1/3 çay bardağı su  ekleyin. Kısık ocakta pişmeye bırakın. Arada sırada kaynayan çileklerin üstündeki köpükleri bir kaşıkla alın. Çilekler iyice sulanıp piştiklerinde, limon tuzunu tencerenin içine atın ve ocağın altını kapatın. Bir kenara aldığınız tencereye, bal ilave edin ve nazikçe karıştırın. Pişen reçeli bir servis tabağına alın. Yalnız hatırlatmak isterim; reçele şeker koymadığımız için kısa sürede tüketmek gerekiyor. 

Afiyet Olsun...







Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER