KAR-KAR- KAR!

Kar ,bembeyaz bir örtü ve çok güzeldir. Kar yağarken izlemek harikadır. Kar manzarası, düşler kurdurur. Lapa lapa yağan kar insana huzur verir. Kar saflıktır. Kar şöyledir, kar böyledir.  Blaa bla bla.. Söylenen bu sözler lafta insanı, çok iyi hissettirir. Ancak, kar gerçekte zordur. Hele de İstanbul için kar, bir çiledir...

Kar; belki küçük bir Ege veya Anadolu kasabasında yağdığında bu sözlerdeki gibi duygular yaşatır. Bence de şahanedir. Sıcak evinde, soba başında veya huzurla koltuğunda oturup, kar manzarasına doyarsın. Keyfini sürersin. Çayını kahveni alır pencere kenarından kar yağışını izlerken lapa lapa yağdığında, içinde naif duygular uyandırabilir. 

Fakat kar; İstanbul gibi mega kentte yağdığında, insanlara eziyetten başka bir şey getirmez.  Bakınız 24 Ocak 2022 günün akşam saatlerinde yağan karın yarattıklarına! 

Aslında hafta başında hem meteoroloji genel müdürlüğü, hem de hava ile ilgili paylaşım yapan hesaplar, sosyal medyada gelen bu kar yağışı için uyarılarda bulunmuştu. Bir kar fırtınasının geldiği, çok yağacağı, anlatılmıştı Önlemler alınması için ikazlar yapılmıştı. Bence bu uyarılar yakından takip edilseydi, bazıları bu kadar çile yaşamazdı. Yaşananlar pek iç açıcı değildi.


Mesela ben bu kar yağışından sonra, bazı şeyleri anlayamadım. Bunlardan ilki, İstanbul'a çok yeni yapılan Kuzey Anadolu Otoyolunun bu kar yağışıyla, kapanmasını, insanların oralarda mahzur kalmasını anlayamıyorum.  Para ödeyerek geçilen bir otobanda bence, mahsur kalınmamalı.  Ya da İstanbul'a, yine çok yeni  açılmış olan, havaalanında yaşananlara inanamıyorum. Uçakların inememesine, kalkmamasına, yolcuların sıkıntılı bekleyişlerini anlayamıyorum. Çalışanların zor durumda kalmasını anlayamıyorum. Belki inşa edilirken, bir kar fırtınasında ne yapılacağı konusuna havalimanı hazırlıklı olmalıydı. 21. yüzyılda böyle şeyler olmamalı, bunlar ihmal edilmemeliydi diye düşünüyorum. 

Veya bazı işyerleri daha erken paydos etmeliydi. Bazı insanlar evlerine ulaşmak için beş altı saatlerini trafikte bekleyerek geçirmemeliydi. Bazı kişiler için 24 Ocak 2022 akşamı, eve ulaşmak hiç bu kadar zor olmamıştı. Bütün herkes bu hava olayına hazırlıklı olmalıydı..

Yine, televizyonlarda izlediğimize göre trafik öyle bir kilitlenmiş ki bir yerden bir yere gitmek imkansızlaşmış. Yolda kalanlara Kızılay yiyecek dağıtmış. Hatta bazı kişiler arabalarını yolun kenarına park edip, toplu taşımayla evlerine ulaşmaya çalışmış. Tabi toplu taşımada da kalabalık sorun yaratmış. Gelen görüntüler hiç iç açıcı değildi.


Evet, 24 Ocak 2022 akşamı ve gecesi İstanbul da yağan kar ,çok uzun zamandır yağmayan bir kardı. Bazı ilçelerde kar, 20 cm üzerindeydi. Ayrıca kar yağışından başka, kuvvetli rüzgarla beraber, soğuk da daha çok hissedildi. 

Kısaca İstanbul'da kar, hiç de şahane yağmadı. Öyle şiirsel sözler, felsefi yazılar gibi bir kar yağışı olmadı.  Yani İstanbul'a yağan kar, hep sıkıntı, hep sorun  olarak yağdı..






Yorumlar

  1. Hala da yağmaya devam ediyor. Mart ayını ortaladık halbuki…

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SOSYAL KELEBEK KİMDİR?