NORMALLEŞME SÜRECİ - 8.HAFTA

Corona! Corona! Corona... 
Hayatımız Corona ile yatıp Corona ile kalkarak geçiyor. Herkes gibi bizde bu hastalıktan sıkıldık ama beklemekten başka da yapacak bir şey yok!  11 Mayıs - 17 Mayıs haftasında zorunda olmadıkça evden çıkmayarak, yani kendi ohalimizde 8. haftayı da bitirdik. Bizim gibi evde kalarak pandeminin sona ermesini bekleyenler kadar sokaklarda dolaşarak tedbirsiz olanlar da çok vardı  Hele de hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından sonra pazartesi olduğu anda kendilerini sokaklara atanlar ve her bulduğu anda dışarı tedbirsiz çıkanlar olduğu sürece, bu illetten nasıl kurtulacağız hiç kimsenin bildiğini sanmıyorum. :((

Bir de bu illet elle tutulup, gözle görülen bir şey de değil. Twitter de bir amcaya mikrofon uzatmışlar; amca da Corona'dan kurtulma formülünü paylaşmış. Bomba atarım, gaz sıkarım kurtuluruz diyor. Ah keşke öyle olsa! Ah keşke o amcanın kafasında olsak! :))  
Bunun üstüne, o elle tutulmayan virüs için  bu hafta Dr. Mehmet Ceyhan'ın dediğine göre; aramızda hiç belirti göstermeden taşıyıcı olarak dolaşan 400.000 kişinin olduğunu öğrendik! Bunların yüzde altmışı (60) İstanbul'daymış ve bunlar halkın arasında dolaşıyormuş. Vay halimize!  Bu haber olayın vehametini anlatmak için yeterli sanıyorum. Hiç belirti göstermeyen bir kişiyle temas eden kişinin Corona olması kaçınılmaz. Bu yüzden sosyal mesafeye çok dikkat etmek gerekiyor. Maskesiz dolaşmamak gerekiyor. 

Tedbiri elden bırakmamak gerekli diyoruz. Çünkü, ülkemizde Corona'dan iyileşenler, hasta olanlardan fazla olmaya devam ediyor. Bilindiği gibi artık kontrollü normal hayata geçiliyor. Bunları duyan yurdum insanı ne yapıyor? Sokağa çıkmaya devam ediyor! Bu olumlu gelişmeler sizi rahatlatmasın denmesine rağmen, evde kalın uyarıları hala yapılmasına rağmen, bu hafta 5 kişiden biri sokakta imiş. Milyon tane uyarıya rağmen hala kalabalık organizasyon düzenleyenler de yok değil. Mesela Sakarya'da bir kadın Corona virüs olduğunu bilmeden, katıldığı bir cenaze ve mevlitten sonra 59 kişiye bu virüsü bulaştırmış olabileceği açıklandı. O toplantılarda olanlara, yapılan testler sonucu o kadının temas ettiği 46 kişinin test sonuçları pozitif çıkmış.:((    Normal hayata geçme lafını duyan, bunu yanlış anlıyor ve  önlem almayı bırakıyor. Bu hastalıktan korunmak için önlem almayı bırakmamalıyız! 



Tedbir almaya devam edelim uyarılarına yetkililer devam ederken, ülkede  Corona ile ilgili ilginç olaylar olmaya da devam ediyor. Örneğin 11 mayıs 2020 günü AVMlerin açılacağı duyurulmuştu. 11 Mayıs günü geldiğinde yine şok, yine şok görüntüler izledik. Örneğin; Beylikdüzü'nde ki bir AVM 11 Mayıs günü sabah 11:00 de kapılarını açacağını duyurmuş. Bunu duyanlar, sabah erkenden AVM'nin kapısında içeri girmek için metrelerce uzun sıra olmuşlar. :((  Yalnız sıra öyle böyle bir sıra değildi. Kapıda yılan gibi kıvrılan bir insan kalabalığı vardı.  Yalnız iyi bir şey söyleyeceğim; insanlar sıra olurken sosyal mesafeye dikkat etmişlerdi. ;)) Bu kalabalığı gören televizyoncular, hemen AVM önünde sıra olan  insanlara mikrofon uzatmışlar. Soru; neden ilk gün geldiniz, bu sıradasınız gibi bir soruydu. Cevap; elbise, ayakkabı alacağım idi. :o Millet hastalıkla uğraşırken elbise almayı düşünen birini ben anlamakta zorlanıyorum. :(( Şu lafı demeye devam edeceğim sanırım. Daha neler göreceğiz acaba?


Ayrıca bazı doktorlar, kapalı bir ortam olduğu için AVMnin hastalığın bulaşıcılığını arttıracağını düşünüyorlardı. AVMlerin açılmasının çok yanlış karar olduğunu söyleyenler vardı. Bir televizyonda Bilim Kurulunda olan bir doktora sordular; siz AVM ye gider misiniz? Hayır gitmem, dedi. Bunun gibi başka başka kanallarda da doktorlar kapalı yerlere gitmenin risklerinden bahsetmesine rağmen ilerleyen günlerde de AVMlerin önlerinde içeri girmek için kuyruklar olduğu haberlerini okumaya ve duymaya devam ettik. Bunun üzerine kalabalık ve kapalı ortamlarda, yakın temasla bu virüsün ne kadar çabuk yayılabildiğinin açık kanıtı ABD'den geldi. Aynı koroda 2,5 saat şarkı söyleyen 61 kişinin 51'ine virüs bulaşmıştı ve  2 kişi  de hayatını kaybetmişti.:(( Ne diyelim; tedbiri elden bırakmayın denmesine rağmen hala tedbir almayanlar oluyorsa diyeceğimiz; her koyun kendi bacağından asılır olacak. ;))

Bu arada berberler ve kuaförler de tedbirler alarak 11 Mayıs 2020 tarihinde açıldı. Kuaförler artık randevulu ve kapasitesinin yarı koltuk sayısı kadar müşteri kabul edecekler. Tabi ki her yapılan iş maske takarak yapılacak. Fön çekmek ve ustura ile tıraş yapmak yasaklandı. O yasak, bu yasak ama kuaförün ağzımıza kadar girerek saç kesmesi yasak değil.:(( Tabi olan yine vatandaşa olacak, çünkü  Berberler federasyonu yapılan işlemlere yüzde 40 zam yapılmasını önermiş. :(( Ancak berberlerin ise zam yapmadığı söyleniyor. Anlaşılan; bu haberin doğruluğunu kuaföre gidince fiyatları görünce anlayacağız. ;))   

Berberler açılır açılmaz hemen onlarla ilgili haberler de gelmeye başladı. Mesela; Burdur'un Bucak ilçesine bağlı, Kocaaliler Beldesinde bir berberde Corona Virüs tespit edilmiş ve karantina altına alınmış. Berberin belde içinde yaklaşık 150 kişi ile yakın temas  kurduğu tespit edilmiş ve temas zincirindekiler karantina altına alınmış. Uşak'ta ise 26 berber/kuaförün Corona virüs testi pozitif çıkmış. Peki buna ne diyelim, Allah selamet versin!!


Yine bu hafta Corona mücadelesi için yetkililer önlem almaya devam etti.16-17-18-19 Mayıs 2020 günleri dört gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bunun üzerine halkımız yine pazar, market, kasap gibi yerlere hücum etti. Her yer tıklım tıklımdı. Baklavacının önünde dahi kuyruk olmuştu. Maalesef, insanların kıtlık bilinci bu pandemi boyunca her kısıtlama öncesi artarak ortaya çıktı. Harıl harıl millet, yasak öncesi alışveriş yaptı. Marketler kalabalıktı. Sokaklarda ellerinde torbalarla insanlar evlerine yiyecek taşıdı. Galiba Corona'dan sonra en çok aklımızda  kalacak görüntüler de bu alışveriş görüntüleri olacak.;))  Sokağa çıkma yasağına uyanlar kadar yasağa uymayanlar da hala vardı.Televizyonlarda kısıtlamaya uymayanlara cezaların yazıldığını gördük. Ayrıca, bu kısıtlamaların, hayvanlara yaradığı da anlaşıldı.;))  Çünkü Marmara Denizindeki yunuslar, Karaköy kıyılarına kadar gelmişlerdi.Kısıtlamalar boyunca bol bol yunusların görüntülerini izledik.



Bu hafta ayrıca 12 Haziranda başlayacak olan ligler için futbol kulüplerinde Corona testleri yapıldı. Çıkan sonuçlar üzücüydü. Kulüplerde; Beşiktaş'ta 10 kişi, Fenerbahçe'de 3 kişi, Kasımpaşa'da 2 kişi, Ankaragücü'nde 1 kişi,  Erzurum'da 11 kişi, Sancaktepe'de 9 kişi, Giresun'da 1 kişi, Ümraniye'de 1 kişide Covid-19 testi pozitif çıktı.  Bunun üzerine, TFF Başkanı Nihat Özdemir; pozitif çıkan vakaları ayırıp, liglere diğer oyuncularla devam edeceklerini açıkladı. :(( Ayrıca Voleybol, basketbol ve hentbol liglerinde de Corona Virüs nedeniyle ilgili federasyonlar, sezonu bitirme kararı aldı. 


Bu arada güzel görüntüler de olmadı değil. Mesela,13 Mayıs Çarşamba günü  0-14 yaş çocuklara sokağa çıkma izni verilmişti. Sokaklar bir anda çocukların dışarı çıkmasıyla bayram yeri gibi oldu. Belirlenen saatte, sabah 11:00 de sokaklar cıvıl cıvıldı. Herkes çocuğunu elinden tutmuş gezmeye çıkarmıştı. Tabi güzel görüntüler gibi sosyal mesafeye dikkat edilmeden sokaklarda dolaşanlar da vardı. Tüm yeşil alanlar, parklar, caddeler, sokaklar çocuklarla doldu taştı. Çocuklar evlerde olmaktan sıkıldıkları için günün ilerleyen saatlerinde bisiklete bindiler, oyun oynadılar, paten kaydılar. Bildik çocuk görüntülerini evlerden izledik.

Sonuç olarak; Corona Virüs ile yaşamaktan, tüm dünya gibi biz de sıkıldık. Tabi ki hasta olmayı kimse istemez. Ancak şu anda  dünyada Corona Virüs vaka sayısı (5.000.000) beş milyon kişiyi aştı. Yakalanan ya hayatını kaybediyor yada acılı süreçlerden geçerek tedavi olup iyileşiyor. Bundan korunmak için tedbir almak zorunlu yoksa bu virüsün şakası yok.  Bu bela hastalığın aşısı veya ilacı bulunmadıktan sonra, anlaşılan insanlara rahat yok. En kısa zamanda virüsün çaresinin bulunması ve sağlıklı günlere kavuşulması dileğiyle...






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER