NORMALLEŞME SÜRECİ - 7. HAFTA

04 Mayıs- 11 Mayıs 2020 haftası da ilginç görüntüler ve yeni alınan kararlarla geçti. Corona Virüs mücadelesinde 7. haftayı de geride bıraktık. Bu hafta başında da  Cumhurbaşkanı televizyonlardan ulusa seslendi.  Corona Virüsün ülkemizde kontrol altına alındığından bahsetti ve buna uygun alınan yeni tedbirleri açıkladı.  
11 Mayıs 2020 tarihi itibariyle üç aşamalı normalleşme sürecinin içine girildiğini söyledi. Corona Virüsten ölenlerin sayısı az, iyileşenlerin sayısının çok  olduğu ve kontrollü normal hayat sürecinin başladığını açıkladı. Üç aşamalı bu sürecin Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarına yayılacağını, böylece de normal hayata dönebileceğimizi belirtti. 

Normalleşme sürecinde alınan kararlara bir göz atarsak; ilk olarak 11 Mayıs 2020 günü, AVM lerin açılacağı söylendi. Aynı gün berber ve kuaförlerde belli tedbirleri alarak açılacağı belirtildi. 12 Haziran 2020 tarihi itibariyle de futbol liglerinin başlayacağı ve liglerin böylece Temmuz ayına kadar bitmesi sağlanacağı açıklandı. Daha önce Temmuz ayına atılan, üniversite sınavları 27-28 Haziran tarihine geri alındı. Gençler bu karara tepki gösterdiler. Bunun üzerine bu karar biraz esnetildi. Sınavda bazı konulardan sorumlu olmayacakları ve otuz dakika ilave süre eklendiğini, daha sonra yetkililer açıkladı.:)) Bir de 65 yaş üstü kişilere, 10 Mayıs 2020 günü hava almak için sokağa çıkmalarına izin verildi. Ayrıca da maske satışı tavan fiyat belirlenerek serbest bırakıldı.

Türk insanı bu kararları duyduktan sonra, hele de normalleşme lafını duyduktan sonra 
04 Mayıs - 10 Mayıs 2020 haftasını sanki salgın tamamen bitmiş gibi davranarak geçirdi. Caddeler ve sokaklar tıklım tıklım ve kalabalıktı. Sokakların kalabalığı salgından önceki kalabalıklar gibiydi.  Bilim Kurulunda ki doktorlar hem televizyondan, hem de sosyal medyadan henüz her şeyin hallolup bitmediğini söyleseler de sokakların kalabalığını azaltamadılar. Sürekli halkın gevşememesini, yoksa tüm çabanın boşa gideceğini söylediler. Ancak nafile! Bu açıklamalar bir işe yaramadı. Neyse ki Corona vaka sayısında Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilerde  düşüş gözüküyordu. İyileşen ve evine dönen kişi sayısı daha çoktu. Bütün hafta bence tek iyi haber buydu.
Ayrıca; hafta başında Taksim İstiklal caddesinin kalabalık olduğu, sosyal mesafeye uyulmadığına dair görüntüler yayınlandı. Bunun üstüne İstiklal Caddesinde sosyal mesafeye uymayanlara ve maske takmayanlara cezalar yazıldı. Bundan başka, Kapalıçarşı'nın 1 Haziran 2020 günü açılacağı duyuruldu.

Ayrıyeten, bütün hafta sokaklar ve caddeler her gün daha da kalabalıklaşmaya devam etti. Bu hafta İstanbul'un meşhur sıkışık trafiği de geri geldi. Araç trafiğinin yoğun olduğunu, insanların normalleşmeye çok çabuk geçtiği, bunun çok tehlikeli bir durum olduğu sürekli söylenmeye devam etti. Kimse bu sözlere kulak asmadı.:)) Böyle devam ederse Corona Virüs'ün 2. dalgasının geleceğinden korkulduğu doktorlar tarafından söylendi. Anlayacağınız;  insanlar normalleşmeyi çok yanlış anladılar!
9-10 Mayıs hafta sonu yine sokağa çıkma kısıtlaması vardı. Bilindiği üzere,10 Mayıs 2020 pazarı anneler günüydü. Bu yüzden,10 Mayıs günü sadece çiçekçilerin açık olmasına izin verildi. Ayrıca 65 yaş üstü kişilerin  sokağa çıkmasına 11:00 - 15:00 saatleri arasında dolaşmalarına izin verilmişti. Sabah saatlerinden itibaren 65 yaş üstü insanlar, sokak ve caddelerde yürüyüş yaptılar. Onların sokaklarda yürümeleri, çok güzel bir görüntüydü. O gün sokaklar boş olunca daha dikkat çekiciydiler. Onlar da sokağa çıkmayı özlemişler. Saat 15:00'e kadar yürüyüş yapıp, güneşlendiler. Sokaklarda onları görmek ve izlemek çok hoştu.:))
Bu hafta da Corona Virüs ile ilgili çok değişik olaylara tanıklık ettik. Her yeni gün, bugün de acaba ne olacak, ne göreceğiz diye uyanıyorum. Artık hiç bir şeye şaşırmayacağım dediğim anda bile, öyle bir şey oluyor ki olan olaylara hayretle bakmaktan kendimi alamıyorum! İnsanların vurdumduymazlığı, Corona Virüs'e karşı tedbirsizliği bu hastalığın daha uzun süre dünyada kalacağını düşündürtüyor. Dünyada diyorum çünkü sadece bizim ülkemizde değil diğer bir çok ''medeni'' dediğimiz ülkelerde, yaşayan insanlar dahi bu hastalığı hafife alıyor. Şaka değil, dünyada şu anda ''dört milyon yüz yetmiş'' Corona Virüs hastası bulunuyor. Hala bu hastalığı önemsemeyenleri, tedbir almadan dolaşanları anlamakta güçlük çekiyorum. Sadece; önlem almanın önemli olduğunu ve gerekli olmadıkça sokağa çıkmamanın doğru olduğunu biliyorum. Ve zor olsa da evde kalmaya devam edin diyorum.:))

Sağlıkla kalın...




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER