KENDİ OHALİMDE (KARANTİNA) 6. HAFTA


Corona Virüs; Covid-19, karantina, pandemi, yaşadığımız bu dönem bir sürü isimle adlandırılıyor. Bilindiği üzere büyük bir salgın ile karşı karşıyayız. Evde kalmaya, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaya çalışarak, altıncı haftayı da tamamladım. ;))



Ülkemizde 27 Nisan- 3 Mayıs haftasında Corona Virüsle mücadelede sevindirici gelişmeler olmaya başladı. Corona Virüse yakalananların, sayısı gözle görülür şekilde düşmeye başladı. İyileşen ve evine sağlıkla dönen kişi sayısı, hastalananlara göre  her gün artmaya devam ediyor. Hatta Sağlık Bakanı, salgının ülkemizde kontrol altına alındığını ama rehavete kapılmamamızı ve tedbirlere devam etmemiz gerektiğini söylemeye başladı. Fakat, bu uyarı yapılmamış gibi duyarsız insanlar; sokağa çıkma kısıtlamasının ertesinde sanki her şey düzelmiş gibi sokaklarda dolaşmaya devam ediyorlar. Bu hastalığı ciddiye alan ve önlemlerini  almaya devam eden kişileri bu tedbirsizlik çok tedirgin ediyor.

Elbette, baharın gelişiyle özellikle de 23 Nisandan sonra havalar birden ısınmaya ve güneşli günler olmaya başladı. Bunu gören insanımızın çoğu da alışverişi neden olarak göstererek dışarıdaydı. Bazıları evde sıkıldıkları için veya hava almak  gibi bahaneleri öne sürerek sokaklardaydı. Hatta televizyona konuşan kimi insanlar da artık hastalığın kontrol altına alındığını, bu yüzden de dışarı çıkmanın tehlikeli olmadığını o yüzden dışarıda olmanın bir sıkıntı yaratmadığını söylemeye başladı. Oysa Bilim kurulu ve Sağlık Bakanı hala insanlara evde kalın çağrısı yapmaya devam ediyor. Ancak yine de kalabalıkların olmasını engelleyemiyorlar. Neyse ki buna rağmen, Sağlık Bakanlığının açıkladığı Corona Virüsten iyileşen kişi sayısı her geçen gün artıyor.



23-24-25-26 Nisan 2020 tarihlerinde dört gün sokağa çıkma yasağı başarıyla tamamlandıktan sonra önümüzdeki 1-2-3 Mayıs 2020 günlerinde de sokağa çıkma kısıtlaması yapılacağı, pazartesi gününden  duyuruldu. Böyle uzun bir kısıtlama olunca yine insanlar marketlere, manavlara, pazarlara koşarak gıda alışverişini yeniden çılgınca yapmaya başladılar. Halbuki 1 Mayıs günü bakkallar ve marketler yine 09.00 -14.00 arası açık olacaktı. Buna rağmen sokaklar tıklım tıklımdı. Caddelerde arabalar doluydu. Pazarlar yoğundu. Tedbirler sanki unutulmuştu. Her yer salgından öncesi gibiydi. Sokakların kalabalık olmasından dolayı yetkililer, Corona Virüsünün 2. dalgasının gerçekleşeceğinden endişe duyduklarını dile getirdiler :((

Yapılan açıklamalarda, Ramazan sonuna kadar her hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmaya devam edecekmiş. Olumlu yükseliş devam ederse '' normale dönüş'' için kapsamlı bir program hazırlanarak halka duyurulacağı söyleniyor. Bu arada maskesiz kimse sokağa çıkmıyor. Tek tük maske takmayan insan sokaklarda  görülüyor. Maske dağıtımı ile ilgili sorunlar bir türlü giderilemedi. Parayla maske satışı hala yasak. Yapılan uygulamaya göre, insanların telefonlarına kod gidiyor ve o kodla eczaneden ücretsiz beş adet maske alınabiliyordu. Ancak hala telefonuna kod gitmeyenler var. Ya da kodu gelen ama eczaneden alamayanlar oluyor. Maske dağıtımıyla ilgili şikayetler sosyal medyada çok duyuluyor. En son TC kimlik numarası ile eczaneden on günde bir gidip maske alınacağı söylenmeye başlandı.

Eğitim ile ilgili ise,  Milli Eğitim Bakanı, okulların 1 Haziranda açabilmek için çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Bazı sınavlar ileri bir tarihe ertelenmişti. Tekrar hazirana çekileceği konuşuluyor.  Bilim Kurulu,  okulların açılmasıyla ilgili tedbirler alınırsa sınavların olabileceğini söylüyor. Ana sınıfları ve ilkokulların açılamayacağını, ortaokul ve liselerin ise sosyal mesafeye uyularak, açılabileceğini bunun için çalışmalar yapıldığını söylüyor.
Ayrıca uzmanlar, 65 yaş üstü insanların uzun süredir evde olduğunu ve fazla hareketsiz kaldıklarını, onların evde bu kadar uzun zaman kalmalarının sağlıkları için  iyi olmadığını, bu yüzden de onlar için bir formül düşündüklerini söylüyor. Zaten 65 yaş grubu sokağa çıkamadığı için şikayetçi ve bundan ötürü sokağa çıkma yasağı uygulanan günlerde 1-2 saat 65 yaş üstüne, parka gitmesi için izin verilebileceğini söylemeye başladı. Fakat, 20 yaş altı için hala sokağa çıkma yasağı devam ediyor. 

Bu arada, AVM yatırımcıları derneği Başkanı 11 mayıs ile 1 haziran 2020 arasında kademeli  ve kontrollü şekilde AVMlerin açılmasını istiyor. Bilim kurulu bu öneriye hiç sıcak bakılmadığını, buraların kapalı alanlar olduğu için bulaşıcılığın artabileceğini söylüyor.

Bir başka gelişme de, Ramazan bayramının dört gün olan tatil günlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanabileceği. Bayramlaşma, büyükleri ziyaret etmek bu sene yapılamayacak gibi görünüyor. Bu yaz tatil yapmak da pek mümkün olmayacak gibi görünüyor. Çünkü plajlarda da sosyal mesafeye uymak ve maske takmak gerekli olacak deniyor. Ayrıca lokantalar ve restoranlarda masalar arasında birer metre mesafe olması halinde açılabilecekmiş. Kuaförlerin açılması ise çok riskli deniyor.:((
Bu sene 1 mayıs İşçi ve Emekçi Bayramında, Taksim'e sadece işçi temsilcileri çıktı. Boş bir Taksim Meydanında Taksim anıtına çelenk bırakıldı. Herkes maskelerini takmış ve sosyal mesafeye uyulmuştu.  Bu arada Türkiye, ABD'ye iki kargo uçağı dolusu tıbbi malzeme yardımı yaptı. Bu yardımı eleştirenler kadar övenler de oldukça çoktu.

Dünyada ise Corona oldukça hızlı ilerliyor. Hala ABD, en çok Corona Virüs vaka sayısında başı çekiyor. Ancak ABD'de hastalık hızla yayılırken, kısıtlamaların kaldırılmasını isteyen insanlar da çoğunlukta. Bu insanlar üstelik kısıtlamalar kaldırılsın diye gösteriler yapıyorlar. Rusya'da da Corona vaka sayısı artıyor. En son Rusya Başbakanının Corona olduğunu açıkladı.  Dünya Sağlık Örgütü bu salgının sonunun çok uzak olduğunu, tedbirleri gevşeten ülkelerde virüsün affetmeyeceğini söylüyor.  İlginç bir başka gelişme de İngiltere, İspanya ve İtalya'da çocuklar hastalanıyor. Çocukların hastalanmasının, Covid-19 un sebep olabileceği üstünde duruluyor.  Bu arada Oxford Üniversitesinin geliştirdiği aşının maymunlarda olumlu sonuç verdiğini, aşının haziranda hazır olacağı duyuruldu. İngiltere ve Almanya'da  pik seviyesine ulaşıldığı bu yüzden de tedbirlerin gevşetileceği konuşuluyor.  Ayrıca Minesota Üniversitesi bu salgın iki yıl sürebilir diyor. En kötüsü de, bu salgında dünya genelinde vaka sayısı 3.500.000 (üç milyon beş yüz bini) aştı. :((
Anlayacağınız; 27 Nisan- 3 Mayıs 2020 haftası da Corona Virüs haberleriyle beraber evde kalarak geçti. Bu haftayla birlikte, Nisan ayını da geride bıraktık. Zorunlu olmadıkça sokağa çıkmayarak, tedbirlerimizi alarak ve çok dikkat ederek günlerimiz geçiyor. Evde kalarak günlerin yavaş geçeceğini sanıyordum ama durum hiçte öyle olmadı. Değişik işlerle uğraşarak endişelerden arınmaya çalışıyorum. Böylece günler çok hızlı geçiyor. Bu sayede Nisan ayının geçip gittiğini dahi anlamadım. Corona Virüsten kurtulmamızın 2021 ocak ayını bulacağını uzmanlardan duyuyorum. Daha uzun zaman normal hayata dönemeyeceğimizi biliyorum. Bu yüzden moralimi yüksek tutarak, iç huzurumu sağlamaya çalışıyorum. Sağlıklı günlerde, maskesiz, ellerimizi her yere korkmadan sürebileceğimiz ve özgürce sokaklarda dolaşacağımız günlere.... :))
















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER