İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR?

Güneydoğu Anadolu mutfağının çok güzel ve çeşitli yemekleri olduğunu herkes bilir. Bunların içinde bazı yemekler vardır ki  yapımı çok zahmetlidir. Yapımı çok zor olan bu yemekler bir o kadar da lezzetlidir.  Bence bir yemeğin yapım süresi ne kadar uzun ve yorucu ise zaten tadı da o kadar güzeldir. ;))  Bir de Güneydoğu Anadolu bölgesindeki şehirlerde, köfte adı altında uğraşarak, el emeğiyle, resmen ter dökerek yapılan bir çok köfte çeşidi vardır. Bunları saymak gerekirse; çiğ köfte, yumurtalı köfte, içli köfte vb. gibi.


Güneydoğu yemeklerinin bazılarını  ben de evimde zaman zaman  yaparım. ;)) Uzun süren sokağa çıkma kısıtlamaları olunca, bu zamanları  fırsat bildim ve mutfağımda bu lezzetli yemeklerden içli köfteyi yaptım. Yaptığım içli köfte tarifini de sizlerle paylaşmak istedim. İnternette bir çok içli köfte tarifini bulacağınızı biliyorum ama  benim tarifim de aşağıda, umarım siz de beğenirsiniz. ;))



MALZEMELER:

İçli köftenin içi:
350 gr. dana kıyma.
4 orta boy soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı ufalanmış ceviz içi
Maydanoz
Pul biber, tuz, karabiber

İçli köftenin dışı:
2 Su bardağı köftelik, ince bulgur.
1 Su bardağı irmik
2,5 Su bardağı sıcak su
1 Yumurta
3 Yemek kaşığı tepeleme un
2 Yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, pul biber

Kızartmak için: Ayçiçek yağı.


YAPILIŞI:


İçinin Yapılışı:
Bir tencerenin içine zeytinyağını koyun. Ocağı yakın ve küp küp doğradığınız soğanları kavurun. Sararan soğanların üstüne kıymayı koyun ve onu da kavurun. Kıyma kavrulduktan sonra, baharatları ekleyin. Hepsi piştikten sonra ocağı kapatın. Üstüne maydanoz ve cevizi ekleyin. Tencereyi bir kenara alın ve soğumasını bekleyin.




Dışının yapılışı:

Derin bir kaseye , bulgur ve irmiği koyun. Üstüne sıcak suyu dökün ve karıştırın. Kapağını kapatın. Bulgur en az yarım saat beklesin. Bu arada yine derin bir tepsinin içine kalan diğer tüm malzemeyi koyun. Yarım saat sonra sıcak suda yumuşayan bulgur ve irmiği de bu tepsiye alın. Bütün malzeme karışana kadar hepsini yoğurun. Yoğurma işlemi bitince, bulgurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Ceviz büyüklüğünde ki bulguru, diğer elinizin  ister baş parmağı ile ister işaret parmağı ile oymaya başlayın. Oyduğunuz her bir köftenin içine hazırladığınız kıymayı bir kaşık yardımıyla doldurun. Köfteleri dikkatlice ve şekil vererek kapatın. Zaman zaman elinizi ıslatın ki bulgurlu karışım elinize yapışmasın.;))
Son olarak hazırladığınız içli köfteleri bol yağda kızartın. 

Afiyet olsun...






Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ'NİN GİZEMİ!

KRAKOW

SERGİ MEKANI- MEŞHER